sport
659

Taekwondo: Sarajevski Novi Grad srebrni u Italiji

Klix.ba
Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su i ovog vikenda bili veoma uspješni. Tim od četiri takmičara, predvođen trenerima Samirom Selimovićem i Belmirom Berberovićem, je u italijanskom gradu Alessandriji, na internacionalnom turniru mira "Alessandria Peace Tournament", osvojio titulu viceprvaka.

Takmičari Novog Grada su u ekipnom sistemu takmičenja, u prvom kolu savladali predstavnike Italije, u drugom kolu takmičenja bili su bolji od tima iz Izraela, a u trećem kolu su poraženi od predstavnika Hrvatske.

Za selekciju Novog Grada nastupili su takmičari Delila Ramić (do 53 kg), Amar Ljuca (do 58 kg), Emir Kaljanac (do 63 kg) i Alen Čukurija (do 68 kg), a Armin Gredić je nastupio kao sudija.

Istog dana, još jedna ekipa Novog Grada, koju je vodio trener Haris Husić, koju je činilo osam takmičara, učestvovala je na internacionalnom takmičenju u Bijeljini.

Sarajevski takmičari su u konkurenciji od 440 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Slovačke i Bosne i Hercegovine osvojili osam medalja. Zlatnu medalju je osvojio Kerim Omerbegović (do 41 kg), a srebrene medalje Irfan Čatović (do 41 kg), Benjamin Husić (do 33 kg), Lejla Tutundžić (do 41 kg) i Elva Gadžo (iznad 40 kg). Bronzana odličja osvojili su Arman Dubravac (do 73 kg), Hamza Bahtanović (do 29 kg) i Sanjin Kerleta (do 53 kg).

"Već sedmu godinu zaredom naš tim je gost velelepnog italijanskog gradića Alessandria. Na turniru mira, koji se organizira već sedam godina, učestvuju takmičari iz nekoliko zemalja različitih vjeroispovjesti. Takmičenje je organizirao tehnički direktor Alessandria Taekwondo Centra Antonio Paoletti, a svojim prisustvom i obraćanjem manifestaciju su uveličali velikodostojnici sve tri konfesije i sam gradonačelnik Alessandrije. Takmičenje se odvijalo u prijateljskom ozračju, ali i uz kvalitetnu borbu koju je krasilo fair play ponašanje.

Svaku ekipu predstavljalo je po pet boraca među kojima je bila i jedna ženska predstavnica. Naša ekipa je i ovom prilikom pokazala najkvalitetniji nastup, ali nezasluženo osvojila naslov viceprvaka. Mada, prvenstveni cilj našeg boravka bio je širenje prijateljstva i tolerancije među pripadnicima različitih naroda i vjera. Smatramo da su sport, posebno taekwondo, istinski veleposlanici mira. Naši predstavnici, zajedno sa kolegama iz ostalih dijelova svijeta i ovaj su put tokom takmičenja i druženja pokazali da sport nema granica", izjavili su treneri kluba.