sport
198

Taekwondo: Adna Borić treća na Evropskom prvenstvu u Bukureštu

Klix.ba
Adna Borić na postolju
Adna Borić na postolju
Bh. taekwondo selekcija je ove sedmice učestvovala na Evropskom prvenstvu za kadete, a najznačajniji rezultat je ostvarila takmičarka sarajevskog Novog Grada Adna Borić u kategoriji iznad 59 kg, osvojivši bronzanu medalju.

Nakon što je savladala predstavnicu Italije sa 10:6 i predstavnicu Hrvatske sa 19:12, u osmini i četvrtini finala, Adna je nažalost poražena u polufinalnoj borbi od francuske takmičarke rezultatom 10:15 te se morala zadovoljiti bronzanom medaljom.

Adna je još prošle godine osvojila titulu viceprvakinje Evrope u Francuskoj, a početkom ove godine je zasjala u punom sjaju osvojivši zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za klubove u Turskoj.

U nekoliko prethodnih dana, takmičari bh. selekcije su nastupili sa još pet takmičara, koji su nažalost poraženi već u kvalifikacionim borbama. Marijana Tanašić (Sokol – Bijeljina) u konkurenciji kadetkinja do 33 kg je poražena od predstavnice Bjelorucije sa 10:22, Adnan Mašić (Nur – Kakanj) u konkurenciji kadeta do 49 kg je poražen od predstavnika Turske sa 4:13, Jusuf Ali Rašidagić (Novi Grad Sarajevo) u konkurenciji kadeta do 61 kg, poražen je od predstavnika Velike Britanije rezultatom 7:14, Ziko Simeunović (Sokol – Bijeljina) u konkurenciji kadeta do 65 kg je poražen od predstavnika Rusije u četvrtoj dodatnoj rundi na zlatni bod, Sanja Gligorević (Sokol – Bijeljina) u konkurenciji kadetkinja do 44 kg je poražena od predstavnice Rusije rezultatom 17:8.

Ipak je i ovo veliki uspjeh za našu državu i jedan od pokazatelja da se naši takmičari, uz dosljedan rad i malu pomoć klubova i roditelja te vladinih institucija mogu nositi sa vrhunskim borcima širom Evrope.

"Adna Borić je pokazala da je spremna za ostvarivanje velikih rezultata, osvajajući do sada tri odličja sa Evropskih prvenstava, što je rezultat pomno isplaniranog programa treninga i nastupa na takmičenjima. Veliki uspjeh bh. kadetske taekwondo elite nadamo se neće ostati usamljen, nego će uslijediti još vrjedniji i značajniji rezultati", izjavio je trener reprezentacije Haris Husić.