Plivanje
0

Svjetski rekordi Phelpsa i Rice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvog dana finalnih takmičenja u plivanju na Olimpijskim igrama u Pekingu oborena su dva svjetska rekorda.

Rekorde su postavili Amerikanac Michael Phelps (4:03.84), te Australka Stephanie Rice (4:29.45), oboje na 400 m mješovito.

Najbolji plivač današnjice Michael Phelps tako je na najbolji način započeo pohod na osam zlatnih medalja. Phelps je najavio da u Pekingu namjerava srušiti rekord svog sunarodnjaka Marka Spitza koji je na OI 1972. osvojio sedam zlatnih medalja. Američki plivač će nastupiti u osam disciplina, na 200 i 400m mješovito, 100 i 200m leptir, 200m slobodno i u tri štafete.

"Prva stvar koju sam ugledao nakon završetka utrke bio je predsjednik George W. Bush koji je mahao američkom zastavom. Bio je to vrlo emotivan trenutak i odličan početak za mene. Sada ću se odmoriti i unijeti malo kalorija da se oporavim za sljedeće natjecanje. Ustvari, jedino što radim u Pekingu je - spavam, jedem i plivam", kazao je Phelps.

On je nakon pobjede najavio je da više neće plivati 400m mješovito.

"Prije finala kazao sam svom treneru Bobu Bowmanu da će to biti moja zadnja utrka na 400m mješovito. Zbog toga sam želio otići sa dobrim rezultatom", dodao je Phelps, kojem je ovo sedma zlatna olimpijska medalja (šest ih je osvojio u Atini) i 23. svjetski rekord.

Drugi svjetski rekord pao je također na 400m mješovito, a oborila ga je Australaka Stephanie Rice, a dosadašnja svjetska rekorderka Amerikanka Katie Hoff završila je na trećem mjestu.

Na 400m slobodno slavio je Južnokorejac Park Tae-hwan, koji je svjetskom naslovu pridodao i olimpijski.

U ženskoj štafeti 4x100m slobodno slavile su Holanđanke sa vremenom 3:33.76, što je novi olimpijski rekord. Amerikanke, za koje je plivala 41-godišnja Dara Torres, bile su druge. Tako je Dara Torres postala najstarija plivačica u historiji olimpijskih igara koja je osvojila medalju. Prvi put je na OI nastupila u Los Angelesu 1984., kada se većina plivačica u štafetnom finalu još nije ni rodila. To joj je deseta olimpijska medalja u karijeri.