Vrhunski uspjeh
0

Svjetska prvakinja Larisa Cerić stigla u Sarajevo

FENA
Larisa Cerić
Larisa Cerić
Mlada bosanskohercegovačka džudašica Larisa Cerić vratila se u Sarajevo iz Pariza, gdje je osvojila titulu svjetske juniorske prvakinje.

Osamnaestogodišnja članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva ostvarila je najveći uspjeh u karijeri i jedan od najvećih u historiji bh. džuda.

Cerić je u ovoj godini ostvarila nekoliko vrhunskih rezultata, a uporan rad rezultirao je najsjajnijim odličjem na Svjetskom prvenstvu.

"Ovo je sigurno rezultat koji BiH dosad nije imala kada su u pitanju pojedinačni olimpijski sportovi. Cerić je pokazala da se radi o velikom talentu. U posljednjih godinu dana imala je mnogo međunarodnih nastupa i pokazala je izuzetan napredak", izjavio je Branislav Crnogorac, selektor bh. reprezentacije i trener Larise Cerić.

Mlada bh. džudašica je do zlatnog odličja došla pobjedama u pet mečeva u kategoriji preko 78 kg. Na putu do zlatne medalje maksimalnim rezultatima 10:0 pobijedila je predstavnice SAD-a, Rusije, Litvanije i Finske, a u finalu je bila bolja od aktuelne evropske prvakinje iz Ukrajine.

"U ovu medalju uloženo je mnogo truda. Mnogo sam trenirala i u Parizu sam pokazala da sam trenutno najspremnija juniorka na svijetu", izjavila je Cerić, koja će i sljedeće godine imati pravo nastupa u juniorskoj konkurenciji.

San joj je, kako kaže, nastup na olimpijskim igrama u Londonu.

"Predstoje mi nova takmičenja, a cilj mi je da ispunim olimpijsku normu", kazala je Cerić.

Ovo je samo jedan u nizu uspjeha najperspektivnije bh. sportašice, koja je karijeru počela u Travniku. Ove godine je osvojila srebrenu medalju na Mediteranskim igrama u Pescari, dok je prošle godine osvojila titulu juniorske prvakinje Balkana, peto mjesto na Evropskom juniorskom prvenstvu u Varšavi, te bronzu na seniorskoj Balkanijadi u Nikšiću (Crna Gora).

Na Svjetskom juniorskom prvenstvu učestvovalo je 450 takmičara i takmičarki iz 68 zemalja. Zahvaljujući medalji Larise Cerić reprezentacija BiH je u ukupnom plasmanu osvojila osmo, a u ženskoj konkurenciji četvrto mjesto.