sport
0

Svečanost na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja

FENA
Na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu danas je održana svečanost na kojoj je promoviran sportist Dženan Muminović, student ovog fakulteta, koji je nedavno osvojio titulu u profesionalnom boksu po K -1 pravilima u federacijama VK i GKU.

Dekan Fakulteta prof. dr. Izet Rađo je istakao da su Muminović i njegov trener Safet Kapo na izvanredan način predstavljali BiH i pokazali da u našoj zemlji postoje uvjeti za postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

"Na ovaj način želimo da našem studentu i vrhunskom sportisti iskažemo počast i damo podršku u takmičenjima koja ga očekuju", kazao je Rađo.

Tim povodim u auli Fakulteta postavljena je u uvećana fotografija Dženana Muminovića, među fotografijama vrhunskih sportista, sadašnjih i bivših studenata ovog fakulteta.

Veliki uspjesi bh. boraca u profesionalnom boksu, koje su uz Mumonovića još postigli Adnan Redžović i Dževad Poturak, skrenuli su pažnju svjetske bokserske javnosti na našu zemlju. Tako su na poziv proslavljenog hrvatskog takmičara Branka Cikatića, Izet Rađo i Safet Kapo prisustvovali završnom K-1 turniru, koji je početkom decembra održan u Tokiju. Tom prilikom promovirana je doktorska disertacija Safeta Kape pod nazivom "Strukturalna analiza i model vrhunskih K-1 boraca superteške kategorije", kao jedne od prvih tema u svijetu.

Posebno interesovanje za navedenu temu, kao i rad Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univireziteta u Sarajevu pokazli su direktor K-1 korporacije Kazajoši Iši i Tom Harin, najpoznatiji trener u svijetu iz te oblasti.

Priliku da brani titulu Muminović će imati početkom naredne godine na turniru K-1 u Berlinu.