Atletika
125

Svečano otvorena renovirana atletska staza Atletskog centra Sarajevo na Koševu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo na Koševu danas je svečano otvorena u prisustvu istaknutih bh. sportista i političara, a ceremoniji je prisustvovao i saudijski princ Nawaf Bin Mohammed Al Saud, član Vijeća Međunarodne atletske fondacije i Međunarodne atletske federacije IAAF.

Al Saud je svojim angažmanom osigurao najveći dio sredstava neophodnih za rekonstrukciju staze, koja sada jedina u Gradu Sarajevu ispunjava kriterija IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja.

"Međunarodna atletska fondacija je pokrenula mnoštvo programa kojima želi pomoći razvoj atletike diljem svijeta. Ovo je tek prva faza pomoći Atletskom savezu BiH, a uskoro će usljediti druga i treća faza kojima ćemo nastaviti pomagati razvoj atletike u vašoj zemlji. O tome ćemo razgovarati na mitingu Fondacije u Monaku koji će biti održan u decembru, nakon čega ćemo se s prijateljima u BiH dogovoriti koji su naredni koraci", rekao je Al Saud.

Atletski objekti u Atletskom centru AK Sarajevo rekonstrukcijom su stekli certifikat IAAF-a za klasu pet i certifikat klase dva za kvalitet staze. Staza Atletskog centra AK Sarajevo jedina u Sarajevu ispunjava kriterije IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja, jer je staza na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase'' oštećena, dok u Sportskom centru ''Safet Zajko'' ne ispunjava kriterije.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo objašnjava da u BiH sada postoje četiri staze koje ispunjavaju kriterije IAAF-a, te da bi u narednom periodu i Tuzla rekonstrukcijom stadiona trebala dobiti jedan takav sportski element.

"Staze koje ispunjavaju kriterije danas imamo u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci i na Sokocu. Rekonstrukcija staze u Sarajevu moralno znači puno za atletičare AK Sarajevo, koji su spoznali da neko misli na njih i želi im pomoći. Oni su se lično uključili u obnovu staze i time pokazali veliki entuzijazam, a za uzvrat su dobili preduslove za bolji i kvalitetniji rad", izjavio je Kaknjo.

Vrijednost projekta je 320.000 KM. Osim Međunarodne atletske fondacije, projekt rekonstrukcije su finansijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i AK Sarajevo.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić je zahvalio svima koji su pomogli rekonstrukciju staze i dodao da će Ministarstvo u 2017. godini siguno uložiti dodatne napore da se u Kantonu Sarajevo obnovi veći broj sportskih objekata i borilišta.

"Ući ćemo u reformu u oblasti sporta, za koju mislim da je neophodna. Podršku Ministarstva će imati samo oni klubovi i sportisti koji prave rezultate", rekao je Kurić.

Tokom ceremonije otvorenja staze ukazano je i na važnost projekta ''Dječja atletika'', koji se u saradnji sa IAAF-om od prošle godine realizira u BiH, a koji bi tokom četiri godine trebao obuhvatiti 250.000 djece.