Peking
0

Sve spremno za najspektakularnije otvaranje OI u historiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pozornost cijelog svijeta 8. augusta bit će usmjerena prema Pekingu, kada će na Nacionalnom olimpijskom stadionu "Ptičje gnjezdo" biti otvorene olimpijske igre.

Datum i vrijeme početka ceremonije nisu slučajno izabrani, jer se broj osam smatra sretnim brojem u kineskoj tradiciji, a i piše se i izgovara isto kao i riječ sreća.

Program svečanog otvaranja čuva se kao najstroža tajna u Kini, a imena sportaša kojima će pripasti čast da na stadionu donesu baklju, poznata su samo malobrojnim baš kao i ime osobe te mjesto i način na kojem će na stadionu biti upaljen olimpijski plamen.

Olimpijska baklja se od utorka nalazi u Pekingu, koji je sa 8,5 miliona stanovnika tek 26. kineski grad po broju stanovnika. Na 130 dana dugom putu oko svijeta, koji je predstavljao moderniziranu verziju Puta svile, prošla je kroz 20 zemalja na šest kontinenata i prevalila put od 137 hiljada kilometara. U mnogim zemljama prolazak olimpijske baklje obilježen je demonstracijama protiv kineske represije na Tibetu.

Kina će svijetu prezentirati pravi spektakl za koji se priprema ne samo zadnjih sedam godina, nego zapravo kroz cijelu svoju bogatu historiju.

Zemlje sudionice OI na svečanom otvaranju bit će poredane po kineskom pismu. Naravno, prva po protokolu izaći će Grčka, a posljednja zemlja domaćin, dok će ostale 203 zemlje biti poredane po znakovima iz kineskog pisma.

Otvaranje najvažnijeg mutlisportskog događaja na svijetu pratit će milijarde tv gledatelja širom svijeta, a spekatl će početi u petak u 14 sati po srednjoevropskom vremenu.

Bivši gimnastičar Li Ning (45) prvi je kandidat za osobu koji bi mogla zapaliti olimpijski plamen. Li Ning je osvojio tri zlatne medalje, dvije srebrne i jednu bronzanu na OI 1984., a danas je uspješan poslovni čovjek s vlastitom firmom za proizvodnju sportske opreme.