Južna Afrika
0

Suspenzije u atletskom savezu zbog Semenye

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Olimpijski odbor Južne Afrike (SASCOC) suspendovao je predsjednika atletskog saveza te zemlje, te sve članove Izvršnog odbora zbog načina na koji je tretirana svjetska prvakinja na 800 metara Caster Semenya.

Suspenzija predsjednika Leonarda Chuenea i vodećih ljudi južnoafričke atletike trajat će do okončanje disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv njih.

"Svi će se moći braniti od optužbi da su nanijeli štetu atletici, ali i sportu u Južnoj Africi," stoji u saopćenju SASCOC-a.

U saopćenju se navodi i kako Olimpijski odbor razmatra tužbu protiv Međunarodne atletske federacije (IAAF) zbog povrede privatnosti Caster Semenya koja je na SP-u Berlinu u avgustu osvojila naslov svjetske prvakinje na 800 metara. Međutim, nakon utrke su započele sumnje u njen spol, a nakon toga je i pregledana i testirana. Očekuje se da bi rezultati testiranja mogli biti poznati do kraja ovog mjeseca.

Australski mediji su još u septembru objavili kako je Semenya hermafrodit, odnosno kako ima muške i ženske spolne organe.