Grčka
0

Suspendirana osvajačica dviju olimpijskih medalja

Totalsport
Grčku atletiku potresao je novi slučaj dopinga. Ovaj je put osuđena jedna od najboljih svjetskih troskokašica 21. stoljeća, 35-godišnja Hrysopiyi Devetzi.

Nju je u prilično neobičnom slučaju na dvije godine suspendirala Međunarodna atletska federacija (IAAF) i to nakon što je Devetzi najavila povratak atletici i pokušaj osvajanja medalje na Olimpijskim igrama u Londonu iduće godine. No, IAAF je na to odgovorio aktiviranjem suspenzije koja traje do prosinca 2012. godine, što znači da će za Grkinju London ostati samo san.

Devetzi ni u jednom trenutku nije pala na dopinškoj kontroli, ali IAAF ju je odlučio kazniti zbog toga što je u svibnju 2009. tijekom priprema u Ukrajini odbila dati uzorak na testiranje. Ubrzo nakon toga Devetzi je objavila kraj karijere, a IAAF ju je zbog toga očito odlučio poštedjeti suspenzije. No, nakon što je prije nekoliko sedmica najavila povratak, krovno svjetsko atletsko tijelo je ekspresno reagiralo i aktiviralo kaznu koja je bila na čekanju.

Devetzi je osvojila dva olimpijska odličja, srebro u Ateni 2004. i bronzu u Pekingu četiri godine kasnije. Ima i bronzu sa Svjetskog prvenstva u Osaki 2007, te srebro s Evropskog prvenstva u Göteborgu godinu ranije.

Grčki je sport posljednjih godina opterećen brojnim dopinškim aferama među kojima je najpoznatija ona sprintera Kostasa Kentersia i Katerine Thanou, koji se uoči početka Olimpijskih igara 2004. nisu pojavili na doping-kontroli tvrdeći da su doživjeli motociklističku nesreću. No, njihova se priča pokazala lažnom zbog čega im se upravo sudi za krivokletstvo.