sport
0

Super Bowl: Seattle Seahawks pregazili Denver Broncose za prvu titulu u historiji

Totalsport
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Na impozantan način, pobjedom 43:8 protiv Denvera u završnom meču sezone, igrači Seattlea su proslavili prvi naslov pobjednika u NFL ligi (američki nogomet).

Super Bowl u New Yorku je bio obračun uvjerljivo najbolje odbrambene ekipe sezone (Seattle) i najbolje napadačke (Denver, koje je predvodio legendarni quarterback Payton Manning). No, odbrana je ne samo odnijela pobjedu, već je u svim segmentima potpuno uništila napadačku igru Denvera, te je uz to Seattleov napad na drugoj strani radio što je htio, predvođen odličnim quarterbackom Russelom Wilsonom.

Poslije prvog dijela igre Seattle je imao 8:0, na poluvremenu je bilo već 22:0, a serija je otišla sve do rezultata 36:0. U tom trenutku više nije bilo potrebno igrati savršenu odbranu, kakvu Seattle igra cijele sezone, već je došlo do opuštanja i konačnog rezultata 43:8.

Payton Manning je tako i dalje ostao na samo jednom osvojenom Super Bowlu u karijeri, a spomenimo i da je Malcolm Smith proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finala.

Recimo i da je Seattle do prva dva poena došao poslije samo 12 sekundi igre, što je najbrže poentiranje u historiji Super Bowla, a američki su mediji složni kako je predstava Seattlea bila jedna od "najimpresivnijih predstava u Super Bowl historiji".

Super Bowl:

Seattle - Denver 43-8