sport
0

Sunday Times tuži Lancea Armstronga, traži milion funti odštete

Totalsport
Britanske novine Sunday Times podigle su optužnicu protiv penzionisanog američkog bicikliste Lancea Armstronga od kojeg traže oko milion funti odštete.

Sunday Times je 2004. godine u svome članku doveo u pitanje Armstrongove uspjehe, aludiravši da bi iza njih mogao stajati doping. Teksašanin je tužio izdavača i dobio 300.000 funti odštete. Međutim, ove su godine Američka antidopinška agencija (USADA) i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) oduzele Armstrongu svih sedam naslova s Tour de Francea i doživotno ga suspendovale jer su na temelju svjedočenja njegovih bivših timskih kolega i čitavog niza drugih osoba ustanovile da je praktično tokom cijele karijere koristio zabranjena sredstva.

Dakako, sada je Sunday Times odlučio uzvratiti udarac Armstrongu i tužbom traži povrat 300.000 funti s kamatama, kao i sav iznos koji je utrošen u odbranu lista.

"Sada je jasno da je tužba protiv Sunday Timesa bila neutemeljena i nepoštena. Vaše tvrdnje da nikad niste uzimali doping bile su svjesne laži", stoji u pismu koje je britanski list poslao Armstrongu i njegovim advokatima.