sport
0

Sudija Hoyzer priznao da je namještao rezultate utakmica

NINA
Njemački nogometni sudija Robert Hoyzer priznao je danas da je namještao rezultate nekih utakmica koje je sudio i izvinio se svima koji su zbog toga ispaštali.

"Optužbe koje su protiv mene iznesene u javnosti u osnovi su tačne. Žalim zbog onoga što sam uradio i izvinjavam se nacionalnoj nogometnoj federaciji, svim kolegama sudijama, navijačima i oštećenim klubovima", navodi se u saopštenju koje je izdao Hoyzer.

Hoyzer je svojim advokatima ispričao sve što zna o namještanju rezultata i spreman je da u potpunosti sarađivati s javnim tužiocem i disciplinskim tijelima Nogometne federacije Njemačke.

U izvještaju TV stanice N24 tvrdi se da je Hoyzer rekao advokatima da je bio pod velikim pritiskom berlinske mafije koja kontrolira kladionice i da je pristao sudjelovati u namještanju rezultata iz straha za svoj život.

Mediji u Njemačkoj optužili su Hoyzera da se kladio na utakmice koje je sudio i da je, namještajući rezultate, na kladionici dobio više od 100.000 eura.

"Ovakvo saopštenje je posljednja stvar koju smo željeli čuti. Iako je istina izašla na vidjelo ne mogu kazati da se radujem, jer sve to postaje suviše ozbiljno. Bar se pokazalo da smo imali pravo kada smo odlučili da obznanimo tu aferu", izjavio je predsjednik Studijske komisije Nogometne federacije Njemačke Faulkner Rot.

Prema njegovim riječima, za sada nema dokaza da su u tu aferu umiješane još neke sudije, ali saslušanje Hoyzera moglo bi pokazati drukčije.