sport
0

Strijelci SK Sarajevo najuspješniji na Međunarodnom Šestoaprilskom turniru

Klix.ba
Na strelištu Zetra je održan deveti Međunarodni Šestoaprilski I turnir u streljaštvu. Nastupile su ekipe i pojedinci iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u gađanju vazdušnom puškom za seniore i seniorke po ISSF (Svjetska streljačka federacija) pravilima.

U konkurenciji deset ekipa najuspješniji klub bio je Streljački klub Sarajevo, koji je pobijedio u ženskoj i muškoj konkurenciji. Pojedinačno najupješnija je bila takmičarka iz Hrvatske Danijela Vukadin dok je pobjednik u muškoj konkurenciji bio Nedžad Džanković član SK Sarajevo.

Na takmičenju je postignuto nekoliko zapaženih rezultata, a pobjednik se nije znao do zadnjeg metka, kako u ekipnoj, tako i u pojedinačnoj konkurenciji.

U disciplini "žene puška" sa pogođenih 1.215,0 krugova pobijedila je ekipa SK Sarajevo u sastavu Sabrina Drinjaković, Ejla Kalabušić i Segmedina Bjelošević. Za samo 0,3 kruga i rezultatom od 1.214,7 takmičarke Dalmacijacementa iz Solina (Hrvatska) su zauzele drugo mjesto. Odličan rezultat i iznenađenje napravila je i juniorska ekipa SK Sarajevo koju su činile Medina Arnautović, Hana Vranac i Sanija Imamović. One su veoma jakoj konkurenciji osvojile treće mjesto.

Za pojedinačnog pobjednika takmičenje se odvijalo u dvije faze. Prvi dio bio je kvalifikacioni, koji je sadržavao 40 hitaca za žene i 60 hitaca za muškarce. Najboljih osam strijelaca se kvalifikovalo za finalno gađanje, a u finalu svi strijelci startali od nule.

Nakon ispaljene serije od osam metaka, strijelac sa najslabijim rezultatom napuštao je finale. Nakon svaka dva metka ispadao je po jedan strijelac, dok konačno nisu ostala dva najbolja takmičara, koja su odlučivala o pobjedniku turnira.

Najbolje se snašla i sa razlikom od samo 0,7 krugova pobjedu je odnijela Danijela Vukadin (SD Dalmacijacement), koja je pogodila 205,9 krugova ispred klupske kolegice Andree Urbas, koja je imala 205,2 kruga. U borbi za treće mjesto Sabrina Drinjaković (SK Sarajevo) je pobijedila Anđelu Miličković iz Crne Gore.

Takođe uzbudljiva borba vodila se i u muškoj konkurenciji. Ipak, pobjeda i pobjednički pehar su ostali u Sarajevu. Takmičari SK Sarajevo (Džanković Nedžad, Dizdarević Amar i Fazlija Nedžad) su sa odličnih 1.842,9 krugova slavili ispred reprezentacije Crne Gore, koja je imala 1.807,5 krugova. Treće mjesto pripalo je ekipi SD Dalmacijacement, koja su imala 1.805,7 krugova.

Kvalifikacioni dio u muškoj konkurenciji donio je niz odličnih rezultata. Najbolji u osnovnom dijelu bio je Nedžad Džanković, koji je pogodio 623,5 krugova. Nažalost, prednost koju je imao pred drugim takmičarima se poništava i u finalu svi strijelci imaju jednake šanse za medalju.

Nedžad Džanković je sigurno krenuo u meč i do kraja je ostao u borbi za zlatnu medalju i pobjedu na ovom turniru. Jedan po jedan strijelac su otpadali iz finala da bi u dvoboju izmedju Nedžada Džankovića i Denisa Tomaševića iz Belog Manastira (Hrvatska) odlučila posljednja dva metka. Džanković je bio sretniji i umješniji te je u zadnja dva metka pogodio 10,4 i 10,8 i pobijedio ispred Denisa Tomaševića, koji je pogodio skromnih 9,6 i 10,6 krugova. Džanković je slavio sa 205,3 kruga ispred Denisa sa 203,0 krugova. Takmičar Dalmacijacementa Marin Ćerina osvojio je treće mjesto.

Za vrlo zahtjevnu organizaciju takmičenja bez ijednog tehničkog propusta, pobrinule su se sudije, streljački aktivisti i strijelci Streljačkog kluba Sarajevo. Pokroviteljstvo nad ovim trunirom osigurala je Gradska uprava Grada Sarajeva.

Rukovodstvo JKP ZOI 84 je za potrebe organizacije ovog takmičenja stavilo na raspolaganje strelište Zetra, a da je sve bilo na vrhunskom niovou pokazali su i zavidni rezultati takmičara.