sport
0

Streljački savez BiH: Za neuspjeh naših sportista na Olimpijadi kriv Olimpijski odbor BiH

NINA
Nedžad Fazlija
Nedžad Fazlija
''Za rezultate naših olimpijaca na netom završenim Olimpijskim igrama u Atini najveću odgovornost snosi Olimpijski odbor BiH, ali i predstavnici vlasti u BiH'', rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Streljačkog saveza BiH

Na konferenciji je istaknuto da se to osim na Nedžada Fazliju, našeg predstavnika u streljaštvu, odnosi i na ostalih osam predstavnika BiH koji su sudjelovali na Olimpijadi.

"Olimpijski odbor BiH bio je dužan osigurati bolje uslove za pripreme članovima bh. olimpijskog tima", smatra Slobodan Popović, predsjednik Streljačkog saveza BiH, koji dodaje da je Fazlija olimpijsku normu osigurao isključivo vlastitim nadljudskim naporima.

"Po završetku Olimpijade u Sydneyu postojala je odluka o nabavci opreme za Streljački savez koja je kasnije poništena. Osim toga, apsolutno je nelogično da Fazlija, najbolje plasirani bh. predstavnik na Olimpijskim igrama, ostane bez olimpijske stipendije koju su dobili čak i neki sportisti koji nisu uopšte sudjelovali na Olimpijadi", kazao je Popović.

Prema riječima Amira Dautovića, selektora streljačke reprezentacije BiH, Fazlija je zbog nedostatka finansijskih sredstava na pripremama proveo samo šest dana. "U olimpijskoj godini sportisti bi trebali nastupiti bar na 20 međunarodnih takmičenja, a on je sudjelovao samo na tri, ponovo zbog nedostatka novca", kazao je Dautović.

Sam Fazlija priznaje da dio odgovornosti za 35. mjesto na ovogodišnjoj Olimpijadi snosi i sam, ali naglašava da je najveća krivica na onima "koji su nas poslali u Atinu".

"Svijet je za ove četiri godine otišao dalje, a mi ne samo da smo ostali na istom, nego smo se i vratili unazad", kazao je Fazlija dodajući da bi se sve i da je ostvario rezultat kao u Sidneyu, kad je zauzeo šesto mjesto, ove godine mogao plasirati tek na 25. poziciji.

"Neozbiljne su bile izjave nekih sportista da idu u Atinu po medalju. Ako se ovakav odnos odgovornih nastavi, pitanje je hoćemo li se uspjeti plasirati na Olimpijadu u Pekingu", zaključio je najuspješniji bh. olimpijac.