Igre Commonwealtha u Indiji
0

Strava i užas u sportskom selu

Sarajevo-x.com
Ogromni problemi koje organizatori igara Commonwealtha u Indiji imaju nastavljaju se i nakon objavljivanja fotografija iz sportskog sela na kojima se vide užasno uslovi, prljavština i poplave objekata u kojima bi trebali biti smješteni sportisti.

Fotografije pokazuju prljavi toalet, tuš kabinu, a jednoj fotografiji se vidi i prljavi krevet sa psećim tragovima.

Ekskluzivne fotografije koje je objavio BBC, najbolje ilustruju uslove koji su šokirali zvaničnike, koji su nedavno stigli u sportsko selo u Delhiju.

Federacija igrada Commonwealtha, isfrustrirana i bijesna zbog propusta indijskih organizatora u utorak je javno obznanila nezadovoljstvo organizacijom Igara.

Veliki broj zemalja odgodio je dolazak svojih sportista, dok je za danas najavljen dolazak manjeg kontigenta takmičara.

Igre, koje organizuju bivše engleske kolonije, održavaju se svake četiri godine i koštaju od tri do šest milijardi dolara. Indija se nadala da će organizacijom prikazati svoj ekonomski i politički rast, međutim, igre su postale veliko razočarenje i bruka za vladu Indije.

Igre su dodatno zasjenile objavljene slike izgladnjelih pasa, ustajale vode, radnika koji uriniraju u javnosti i ljudskog izmeta pronađenog oko nedovršenog atletskog sela u centralnom Delhiju, dok je na lošem glasu i sigurnost objekata napravljenih za igre, nakon što se srušio mostić na glavnom stadionu, povrijedivši 27 radnika.

Najpoznatiji atletičar koji je otkazao svoj nastup u Indiji je trostruki olimpijski šampion u sprintu Jamajčan Usain Bolt.