sport
40

Stonoteniseri BiH žele donijeti medalje, a država im ove godine nije dala ni fening

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u stonom tenisu očekuje najmanje tri medalje na 16. međunarodnim igrama "Dr. Fazil Kučuk", koje će od 19. do 24. oktobra biti održane u Nikoziji (Kipar).

Kako je rekao direktor svih stonoteniskih reprezentativnih selekcija BiH Anes Alić, konstantni cilj nacionalnog stonoteniskog tima jeste donošenje medalja i on podsjeća da su naši sportisti prošle godine donijeli kući njih pet.

On je napomenuo kako i pored dobrih rezultata bosanskohercegovačkih stonotenisera, država uopće ne pomaže održavanje i razvoj ovog sporta.

"Stonoteniski savez BiH od Vijeća ministara ove godine nije dobio nijedan fening. Slali smo upite o tome zašto nismo dobili sredstva, ali odgovore nismo dobili. Napominjem da je Stonoteniski savez sa sponzorima ove godine bez pomoći države finansirao odlazak mladih selekcija na evropska prvenstva, na balkanska prvenstva i na balkansko prvenstvo U21. Ipak, ne uspijevamo finansirati skori odlazak seniora na Evropsko prvenstvo u Mađarskoj", rekao je Alić.

Zbog promjene pravila takmičenja BiH je ove godine domaćin kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. Također, naša seniorska reprezentacija treba nastupiti u Albaniji, ali su obje aktivnosti stavljene pod veliki znak pitanja jer država nije našla sredstva.

"Mi smo uputili molbu da nam se dopuste sredstva iz njihovih rezervi, odnosno granta, ali ni tu odgovora još uvijek nema. Osvajamo medalje na svim turnirima, jedan smo od najuspješnijih poslijeratnih saveza koji ima mediteransku, evropsku i balkansku medalju, a nemamo novca ni za pomoć reprezentativcima koji su kandidati za Olimpijadu 2020", objasnio je Alić.

U ženskoj konkurenciji nastupaju juniorke Elma Šehić (Spin 2012 Sarajevo), Snežana Marković (Perućica Foča), Alemka Hasečić (Novi Grad Sarajevo) i Amra Silić (Sten 73 Cazin) zajedno sa selektoricom Amelom Mujezinović.

U muškom timu nastupaju Mirza Hanić (Kreka Tuzla), Marko Vučijak (Mostar), Aladin Kuric (Bugojno) i Dino Čizmić (Sten 73 Cazin) zajedno sa selektorom Goranom Rajičićem.

"Očekujemo medalje jer smo prošle godine proglašeni najboljom reprezentacijom. Nadam se, ako ne boljem, onda sličnom rezultatu. Ovo je važan turnir za našu reprezentaciju i nadam se da ćemo nastaviti graditi tradiciju stonoteniskog takmičenja", rekla je selektorica Amela Mujezinović.