sport
1

Sto dana do paraolimpijskih igara u Londonu

FENA
Za tačno 100 dana u Londonu će početi paraolimpijske igre.

Ovo je prvi put da će Velika Britanija biti domaćin paraolimpijskih igara, a to će biti prve igre na kojima su planiranje organizacija i olimpijskih i paraolimpijskih igara u potpunosti integrisani: od dizajna i infrastrukture do javnih površina i javnog prevoza, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

"Ove paraolimpijske igre bit će najveće, najbolje, najslavnije i najgledanije ikada. Britanija je izmislila koncept paraolimpijade i radujemo se dolasku sportista iz cijelog svijeta koji će se takmičiti na ovim igrama. Bit će ovo događaj od nevjerovatno velikog značaja, a postignuća će biti inspirativna. Paraolimpijske igre u Londonu poslat će jednu bitnu poruku cijelom svijetu o ljudskoj sposobnosti da prevaziđe nesreću i dostigne pravo savršenstvo", izjavio je Jeremy Browne, britanski ministar vanjskih poslova nadležan za olimpijske i paraolimpijske igre.

Britanska ambasada u Sarajevu je 14. maja počela s obilježavanjem ovog datuma prijateljskom utakmicom u sjedećoj odbojci između ambasade i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ambasada će danas biti domaćin debate u Sarajevu, a tema je Paraolimpijske igre i njihova uloga u stvaranju jednakih prilika za osobe s posebnim potrebama, saopćeno je.