sport
139

Stijene iznad vrela Bune novi izazov za alpiniste

Piše: M. N.
(Foto: Scorpio)
Ekstremni sportski klub Scorpio okrenuo se novom penjačkom poduhvatu. Ovoga puta riječ je o blagajskoj penjačkoj priči u okviru koje su se trojica penjača popela na stijene iznad vrela Bune i blagajske tekije.

Ovaj poduhvat nije bio nimalo lagan. Trojica penjača, od kojih je jedan dječak, popeli su se na visinu od 150 metara i prešli put dugačak više od 200 metara. Penjali su se Edin Durmo i Irijan Durmo iz Zenice, te Sanel Marić iz Blagaja, kojem je ovo prvi alpinistički uspon.

"Simboličan naziv smjera (Novi val) je naš skromni doprinos afirmaciji svih pozitivnih stvari koje radi blagajska organizacija Novi val, na čijem se čelu nalazi veliki entuzijasta Adnan Đuliman, a čije ćemo zanimljive i vrijedne projekte predstaviti u jednom od narednih izvještaja. Težina smjera je IV-V, sa detaljem VI- (110 metara), a u gornjem, položenom dijelu grebena II-III (100 metara). Iako djelimično kršljiva i obrasla, stijena pruža rijetko atraktivno penjanje, sa nezaboravnim pogledom na Bunu u dubini, kao i pristupom starom gradu Blagaju, u čijoj neposrednoj blizini završava uspon", saopćili su iz kluba Scorpio.

Članovi ovog kluba nižu uspjehe iz godine u godinu i osvajaju nove rute. Također, usmjereni su na doprinos odgoju mladih u sportskom duhu, a smatraju da ova vrsta sporta, koji je usmjeren na prirodu, ljude čini boljim.