sport
467

Sretno Zmajevi: Najbolji nogometaši otputovali iz Sarajeva, BiH nose u srcu i u Brazil

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
Zmajevi prije polaska iz Sarajeva (Foto: Feđa Krvavac/Klx.ba)
Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine, popularni Zmajevi, otputovali su danas u 11:26 sati sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Sjedinjene Američke Države (SAD) gdje će odigrati pripremne utakmice za Svjetsko prvenstvo u Brazilu od 12. juna do 13. jula 2014. godine.

Uoči polaska u SAD, odakle će nastaviti put na SP u Brazil, održana je svečana press konferencija kojoj su prisustvovali svi igrači i članovi stručnog štaba. Zmajevi su sa sarajevskog aerodroma otputovali avionom BH Airlinesa, ali se do Amerike neće voziti tim avionom.

Inače, veliki broj novinara došao je na svečanu press konferenciju kojom je reprezentacija BiH ispraćena sa Međunarodnog aerodroma Sarajeva u najveću misiju u historiji naše nogometne reprezentacije. Zmajevi su uoči polaska poručili kako u Brazilu neće razočarati.

Selektor naše najbolje reprezentacije Safet Sušić kazao je da je većina igrača, izuzev onih koji su propustili određen broj treninga zbog povreda, već sada spremna za ono što nas čeka u Brazilu.

"Imali smo nekoliko sitnih problema i ozbiljnu povredu Ermina Bičakčića. Nadam se da do početka SP neće biti zdravstvenih problema i da će svi spremni dočekati utakmicu sa Argentinom", kazao je Sušić.

Dodao je da su svi grači došli spremni na pripreme i da svi ravnopravno konkuriraju za prvi tim. On je naveo da će provjere protiv selekcija Obale Slonovače, Meksika i ekipe Santosa biti dovoljne kako bi odlučio za to ko će igrati protiv Argentitine. Na kraju je dodao kako se tokom priprema odlično radilo, a da je posebno bio oduševljen sinoćnjim treningom. Od momaka očekuje da i dalje nastave odlično raditi i pripremati se za SP.

Kapiten reprezentacije Emir Spahić je rekao da je zadovoljan pripremama i atmosferom u reprezentaciji.

"Odlazimo iz Bosne, ali Bosnu nosimo sa sobom u srcu", dodao je on.

Na kraju je na pitanje novinara rekao da je teško bilo proživljavati ono što se dešavalo ljudima tokom katastrofalnih poplava u BiH, ali je napomenuo da će reprezentaciji to biti motiv više da ostvare što bolji rezultat u Brazilu.

Predsjednik NS BiH Dino Begić je rekao da je ovo još jedan korak ka historijskom putu reprezentacije:

"Dio priprema je okončan, a obilježen je nizom aktivnosti kojima se reprezentacija još više približila bh. građanima i svojim navijačima. U Brazil putujemo s ponosom, ali i s osjećajem bola zbog svega što se dešavalo građanima nakon poplava u našoj zemlji. Ovi momci su najbolje što BiH ima i molim vas da ih podržite, bez obzira na sve što se bude dešavalo u Brazilu. Oni su ti koji su nam i do sada pruštili puno trenutaka koje ćemo pamtiti", naglasio je.

Generalni sekretar Saveza Jasmin Baković rekao je da oni putuju iz Sarajevu čarter letom za Frankfurt, odakle će da lete za SAD, te da će u okviru priprema za SP odigrati dvije pripremne utakmice protiv reprezentacija Obale Slonovače i Meksika, a onda i protiv ekipe Santosa prije utakmice sa Argentinom.