Preprodavao ecstasy
0

Srebrnom olimpijcu prijeti 20 godina zatvora

Totalsport
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Australskom kajakašu Nathanu Baggaleyju (33), bivšem dvostrukom osvajaču srebrne olimpijske medalje i svjetskom prvaku, prijeti zatvorska kazna u trajanju od 20 godina nakon što je priznao krivicu za preprodaju ecstasyja.

Na saslušanju Okružnog suda u australskom gradiću Lismoreu Baggalley je priznao krivicu za preprodaju 1.509 tableta ecstasyja krajem 2007. godine radi čega su on i njegov mlađi brat Dru proveli više od 18 mjeseci u zatvoru nakon hapšenja u novembru 2007. godine.

Baggeley je osvojio srebra na 500 metara u K1 i K2 na Olimpijskim igrama u Ateni 2004., a osvajač je i tri zlatne medalje sa Svjetskih prvenstava u klasi K1, među kojim je i ona iz Zagreba 2005. godine.

Baggeley je u septembru 2005. godine bio pozitivan na dopinškom testu na dva steroida (stanozolol i metindion), nakon čega ga je Australski kajakaški savez suspendovao na 15 mjeseci. Kazna mu je produžena na dvije godine odlukom Međunarodnog kajakaškog saveza, a nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine zabranjen mu je radi kriminalnih optužbi.

Saslušanje se nastavlja u petak.