sport
169

Srebreničanin Mirsad Bektić: Put ka vrhu je bio težak, ali to je sudbina

Piše: J. H.
Bektić je svog prvog protivnika u MMA nokautirao za 36 sekundi
Srebreničanin Mirsad Bektić prije nekoliko dana postao je novi član UFC-a, najjače svjetske organizacije koja organizira borbe mješovitih borilačkih vještina, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. U razgovoru za portal Klix.ba govori o svojoj rodnoj Srebrenici, eventualnoj borbi u Bosni i Hercegovini, teškoj sudbini koja ga je zadesila...

Bektić je rođen 16. februara 1991. godine. Kako kaže, uspjeli su izbjeći agresiju i srebrenički genocid i kada je imao tri godine preseliti u Njemačku. Nakon toga, porodica Bektić se uputila u Sjedinjene Američke Države gdje i danas žive. Tada osmogodišnji Mirsad našao se pred velikim izazovom. Nije govorio engleski niti je poznavao američku kulturu. Počeo je trenirati karate i boks. Jednog dana nutricionist ga je pozvao da počne trenirati mješovite borilačke vještine (MMA). Ubrzo je imao omjer 9:0 u pobjedama i porazima.

U julu 2011. godine ubilježio je i svoj prvi profesionalni nastup u MMA. Ovu priliku čekao je, kako kaže, cijeli svoj život. Protivnika je nokautirao za samo 36 sekundi. Nakon toga, nizao je samo uspjehe dok prije desetak dana nije potpisao profesionalni ugovor sa UFC-om.

"Otkako sam ušao u svijet MMA prije nekoliko godina, UFC mi je bio cilj. Trenirao sam teško i naporno, a dolaskom u American Top Team (ATT) ulazak u UFC je postao bliži. Ovo sada je početak jedne lijepe priče, a želim biti najbolji na svijetu", kaže Bektić za Klix.ba.

Slabo se sjeća trenutka kad je morao napustiti svoj rodni grad. Nakon izbjeglištva u Njemačkoj su živjeli pet godina.

"Sigurno da je put bio težak, ali to je sudbina", sjeća se naš sagovornik koji ne krije svoje korijene.

"Pa ja sam prije svega Bosanac, rođen u Srebrenici. U Americi sam dobio šansu i zahvalan sam na tome, ali uvijek ću srcem i dušom biti Bosanac".

Iako ne dolazi često u Bosnu, nada se da će se to ubrzo promijeniti jer biti profesionalni sportista zahtjeva mnogo teškog rada i odricanja.

"Pobjede posvećujem svima koji su zaslužni za moj uspjeh. Mojoj porodici, prijateljima, rodbini, trenerima i svima koji su mi na neki način pomogli u mojoj dosadašnjoj karijeri. A posto sam ja Mirsad Bektić, onda su i moje pobjede za Bosnu i Hercegovinu", kaže 23-godišnji UFC borac.

U ovom trenutku, kaže, nerealno je očekivati borbu u BiH. Ali...

"Prvo moram izgraditi ime u UFC-u, a onda svakako da bih volio imati meč u Bosni i Hercegovini. Bio bi to kao san, kada bi imao meč za prvaka UFC-a u BiH, kaže Bektić na kraju našeg razgovora.

Prvu profesionalnu UFC borbu Bektić će imati 19. aprila u Orlandu gdje će se boriti protiv Chasa Skellyja, još jednog odličnog UFC borca.