sport
2

Sportsko novinarstvo Miroslava Vasilja, pionirski pothvat u obrazovanju sportskih novinara

Klix.ba
Miroslav Vasilj
Miroslav Vasilj
Iz štampe je izašla knjiga Sportsko novinarstvo autora Miroslava Vasilja, višeg asistenta Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu u Sveučilišta u Mostaru. Riječ je o prvom takvom univerzitetskom udžbeniku u ovom dijelu Evrope.

Knjiga detaljno opisuje povezanost medija i sporta, kompetencije sportskih novinara, teoriju selekcije vijesti u sportu, etiku u sportskom novinarstvu, ustroj sportske redakcije, posebnosti sportskog novinarstva u printanim medijima, na radiju, televiziji te novim medijima…

Sportski novinar Zdravko Reić smatra kako bi oni koji ulaze u sportsko novinarstvo zahvaljujući knjizi brže napredovali.

"Otkrio sam, shvatio i zaključio da nitko, ali baš niti jedan autor, nije tako teoretski i praktično, naučno i stručno, zanimljivo, opširno, pa i koncizno obradio tu temu“, navodi Reić.

Profesor sa Sveučilišta u Dubrovniku dr. Đorđe Obradović navodi kako knjiga Sportsko novinarstvo svojim sadržajem može znatno podići razinu kvalitete izvješćivanja o sportskim natjecanjima.

Profesor sa Univerziteta u Zenici dr. Damir Kukić ističe kako je knjiga zahvalna za konkretnu primjenu znanja i vještina prilikom pisanja novinarskih tekstova o sportu. U knjizi se iznose potpuno novi prijedlozi za strukturu žanrova prilikom praćenja sporta.

"To je njezin doprinos daljnjem razvoju teorije novinarskih žanrova“, navodi profesor sa Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić.

Posebna pozornost posvećena je direktnim prijenosima sportskih događaja. Opisane su vrste komentatora, uloga sukomentatora…

Profesor s Univerziteta u Tuzli dr. Najil Kurtić knjigu Sportsko novinarstvo je nazvao pionirskim pothvatom.

"Siguran sam da će pojava ovog udžbenika ohrabriti kolege na mnogobrojnim studijima – odsjecima novinarstva i sporta u Bosni i Hercegovini i u regiji da u svoje nastavne planove uvedu predmet Sportsko novinarstvo“, navodi dr. Kurtić.

Prof. dr. Marko Sapunar ističe kako knjiga obiluje primjerima iz bosanskohercegovačkog, hrvatskog i svjetskog sporta od: Janice Kostelić, Dražena Petrovića, Miralema Pjanića, Safeta Sušića, Blanke Vlašić,

Luke Modrića do Messija.

"Pomoću tih primjera budući sportski novinari ne samo da usvajaju znanja o novinarskim žanrovima, nego i detalje iz sportske povijesti i sadašnjice“, navodi dr. Sapunar.

Izdavač je zagrebačka i sarajevska kuća Synopsis. Autor knjige Miroslav Vasilj ističe kako se na njezino pisanje odlučio zbog rastuće industrije specijaliziranih sportskih medija.

"Prema istraživanjima sport je jedan od najčitanijih, najslušanijih i najgledanijih medijskih sadržaja, a na području šire regije ne postoji niti jedna knjiga koja obrađuje tu temu“, ističe autor.

Vasilj je viši asistent na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Autor je radijskih i televizijskih sportskih emisija.