sport
0

Sportski savez BiH: Došlo vrijeme za stvaranje boljih uvjeta u sportu

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Sportski savez BiH naglašava da su drugarstvo, prijateljstvo, fer i sportsko nadmetanje, fer i sportsko suđenje, kao i fer i sportsko navijanje osnove na kojima počiva sport i apeluje na sve sportiste, sportske radnike, pedagoge, sportske funkcionere, eksperte u oblasti sporta, sigurnosti i prava te sve istinske ljubitelje sporta, da se svojim neposrednim angažmanom i vlastitim primjerom bore za stvaranje atmosfere drugarstva, prijateljstva, tolerancije i povjerenja u sportu.

Sportski savez BiH smatra da je došlo vrijeme kada se mora intenzivirati rad s omladinom u svim sredinama, naročito u školama, sportskim klubovima i sportskim asocijacijama u pravcu unapređenja sportskog duha i sprječavanju negativnih uticaja koji vode na stranputicu s konačnim ciljem negiranja svih sportskih i ljudskih vrijednosti.

Evropska konvencija o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na nogometnim utakmicama obavezuje sve sportske organizacije od najnižeg do najvišeg nivoa na poštivanje principa koji su sadržani u Rezoluciji Ministarskog komiteta Vijeća Evrope poznatoj kao ''Evropska povelja sporta za sve'', podsjećaju iz Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Sportski savez BiH podržava inicijativu Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, koji je na nivou Federacije formirao radnu grupu eksperata (načelnici uniformirane policije) radi izrade strateškog dokumenta koji treba definirati načine sprječavanja uvjeta kojima se može narušiti javni red i mir na sportskim priredbama.

Potezi najviših nogometnih organa moraju biti odlučni, jasni i konsekventni jer samo tako mogu preduprijediti i spriječiti eskalaciju nasilja i nedoličnog ponašanja navijača, saopćeno je iz Sportskog saveza BiH.

U istoj ravni moraju biti i postupci javnih organa (policija) i službi koji se bave osiguranjem sportskih priredbi (agencije i organizatori). Jasno se moraju razlučiti ponašanja na stadionu i izvan stadiona.