sport
0

Sportski objekti KS traže povlašteni status kod obračunavanja cijene energenata

Klix.ba
Predstavnici ustanova i preduzeća koja gazduju sportskim objektima u državnom vlasništvu na području Kantona Sarajevo, potpisali su inicijativu koju će pokrenuti posredstvom općinskih i Gradskog vijeća, kao i Kantonalne skupštine, za dobijanje povlaštenog cjenovnog statusa energenata (voda, plin, struja, grijanje) kao preduzeća koja upravljaju sportskim objektima od šireg društvenog značaja.

Jedan od osnovnih razloga otežanog funkcionisanja ustanova i preduzeća u javnom vlasništvu koja upravljaju sportskim objektima su iznimno velika izdvajanja za režijske troškove koji su, u principu, znatno iznad cijena zemalja u okruženju.

Činjenica je da ustanove i preduzeća koja gazduju sportskim objektima nemaju nikakav povlašteni položaj u kategorizaciji cijena energenata. U pravilu, sportski objekti su svrstani u kategorije potrošača sa najskupljim tarifnim stavovima.

Stoga je inicijativom predloženo sljedećem:

  • da se sportski objekti pri obračunu potrošene vode, svrstaju u II kategoriju – institucije (vanprivreda) u koju spadaju: predškolske, đačke, zdravstvene ustanove, vjerske organizacije, institucije nauke kulture, socijalne zaštite i sl.

  • da obračun utroška električne energije za sportske objekte bude unutar III ili IV tarifne grupe u dijelu - ostala potrošnja prema tarifnim stavovima za kupce Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

  • da se u KJKP Toplane – Sarajevo d.o.o. sportski objekti kod svrstaju u kategoriju gdje i domaćinstva.

  • da se obračun odvoza smeća bazira na mjernoj jedinici količine odvezenog smeća, a ne na kvadraturi prostora.

  • da jedinične cijene grijanja za sportske objekte bude na nivou stambenog prostora.

Navedenim izmjenama kategorija obračuna energenata, troškovi objekata bili bi znatno manji čime bi se funkcionisanje istih olakšalo, a razvoj sporta i sportskih klubova dodatno potakli, saopšteno je iz Olimpijskog bazena Otoka.

Potpisnici inicijative su direktori KJP ZOI 84 OCS, KJP Centar Skenderija, JU CSR Sarajevo, ­­­­JP Lokom, KSC Hadžići, KSC Ilidža, KSC Vogošća, KSC Ilijaš i JP Olimpijski bazen Otoka.