Njemačka
0

Sportski novinar ide u zatvor zbog korupcije

FENA
Poznati, sada već bivši njemački sportski novinar, koji se specijalizirao za prenošenje biciklističkih utrka, Jürgen Emig će morati u zatvor.

Sud u Frankfurtu ga je osudio na dvije godine i osam mjeseci zatvorske kazne, jer je zloupotrijebio položaj i na nezakonit način se okoristio promoviranjem sportskih događaja na malim ekranima.

Emig, koji je između ostalog komentirao takve događaje poput Tour de Francea, svog je poslodavca, radioteleviziju Savezne države Hessen, oštetio za 285.000 eura. 63-godišnjak, koji je nezakonite poslove vršio u periodu između 2001. i 2004 kao sportski urednik, u procesu je priznao veći dio optužbi.

Dokazano je da je Emig, preko posebnog preduzeća kojeg je bila vlasnica njegova žena, sklapao ugovore o prijenosima biciklističkih utrka i promociji takmičenja te ih po fiktivnoj cijeni, višoj od stvarnih troškova, prodavao televiziji. Pomenuto preduzeće je od organizatora zahtijevalo da pokrije dijelove troškova prijenosa.

U njemačkoj javnosti, koja je s velikim zanimanjem pratila postupak, već je počela kružiti krilatica o tom "modelu potkupljivanja", kojeg se sjetio Emig: "Ako hoćeš biti na televiziji, moraš platiti!".