Bh. sport
0

Sportski događaji po kojima ćemo pamtiti 2009. godinu

Piše: Edin Isanović
Larisa Cerić osvojila titulu svjetske juniorske prvakinje u judou. Relevantni košarkaški stručnjaci upozoravaju da nam je košarka u krizi. U isto vrijeme za bh.fudbalere čulo se širom svijeta i oni su zasigurno najsvjetlija tačka u našoj sportskoj 2009. godini.

Nogometna reprezentacija BiH nije izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Još pamtimo sjajnu predstavu u Genku i pobjedu nad Belgijom 4-2. Nakon dugo godina vratila se vjera u nacionalni tim. Euforija je preplavila našu domovinu, navijači su slavili na ulicama. Taj dvoboj svako od nas prepričao je milion puta, ponosno, uvijek sa posebnim emocijama. Belgijanci su poraženi, a Cristal Arena je osvojena. Pamtiće se to još dugo, dugo...

Ipak, u baražu nismo uspjeli. Portugal je bio bolji i zasluženo odlazi na Rt Dobre nade. Nakon toga dolazi do sukoba bivšeg selektora Miroslava Ćire Blaževića i Zvjezdana Misimovića. Priča je završena na način da je Ćiro podnio ostavku. BiH je prije nekoliko dana dobila novog selektora, Safeta Sušića. Najbolji igrač BiH svih vremena povest će nas u kvalifikacije za EURO 2012.

Pamtit ćemo 2009. po podatku da smo dobili dva vrlo bitna igrača za budućnost bh. nogometa. Naime, radi se o Asmiru Begoviću i Harisu Medunjaninu koji su iskoristili novo pravilo FIFA-e i odlučili da igraju za “zmajeve”.

Kada analiziramo godinu koja je iza nas, onda je sasvim sigurno da je obilježio naš nogometni reprezentativac Edin Džeko. Zadivio je evropske nogometne stručnjake svojim partijama u dresu Wolfsburga. Pogađao je kao na tekućoj traci, tako vješto, majstorski.

Mnogi klubovi rado ga žele vidjeti u svojim redovima. Već sada je izrastao u supermodernog nogometaša. Otvara mu se spektakularna karijera. Treba spomenuti i sjajne nastupe ostalih reprezentativaca u njemačkoj elitnoj ligi. Zvjezdana Misimovića i Sejada Salihovića. Ermin Zec proglašen je (od strane kapitena ekipa) najboljim igračem HNL-a.

Zlatni momci, reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci, nastavili su donositi radost svojim navijačima i u godini koja je na izmaku. Na Evropskom prvenstvu odigranom u Poljskoj opet su, sasvim očekivano, osvojili zlatnu medalju potvrdivši još jednom svoju dominaciju na Starom kontinentu. Svakako treba istaći loše uslove u kojima su osvojili medalje i podsjetiti na sramotan odnos državnih institucija koje su im nekoliko dana prije odlaska na EP uručili rješenje o deložaciji iz prostorija Saveza. Osvojenom medaljom zlatni odbojkaši zadržali su epitet najtrofejnije ekipe u našoj zemlji.

Prvak nogometne Premijer lige postao je Zrinjski. Autor i jedan od najzaslužnijih za ovaj uspjeh je trener Dragan Jović. Slavija je osvojila kup, dok je Široki prvak za polusezonu 2009./10. Naši klubovi zabilježili su i dobre nastupe u Evropskoj ligi. Tu se prije svega misli na Sarajevo koje je preskočilo dvije prepreke. Prvo, slovački Spartak iz Trnave, a potom i švedski Helsingborg. Tim sa Koševa zaustavio je rumunski Cluj.

Košarkaška reprezentacija nije uspjeli izboriti plasman na Eurobasket u Poljskoj. Doigravanje u grupi sa Portgalom i Belgijom naš nacionalni tim završio je na drugom mjestu što je nije bilo dovoljno za okršaj sa Francuzima (presudni dvoboj za odlazak na kontinentalnu smotru). Na ovaj način preskočeno je drugo uzastopno Evropsko prvenstvo. Relevantni košarkaški stručnjaci upozoravaju da nam je košarka u krizi.

Tim sa Pecare osvojio je titulu, dok je Bosna bila najbolja u kupu. Ljubitelji čarobne igre pod obručem u Sarajevu ogorčeni su posljednjim rezultatima Bosne. U reginalnoj NLB ligi nekadašnji prvaci Starog kontinenta prikovani su za dno tabele.

Za šefa državne rukometne selekcije imenovan je Vojislav Rađa. Napomenuo je da ga čeka mnogo posla, ali da je spreman na sve izazove. Neprikosnoveni na domaćim parketima bili su članovi sarajevske Bosne. U evropskoj klupskoj eliti rezultati su ispod očekivanih, a prilika za popravi bit će u novoj godini. Za njih mnogi kažu da su jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u BiH.

Od ostalih događaja važno je spomenuti Larisu Cerić koja je u Parizu osvojila titulu svjetske juniorske prvakinje u judou. U taekwondou je kadetkinja Mirnesa Fetahović bila na pobjedničkom postolju Evropskog prvenstva.

Nadamo se da će nam 2010. godina donijeti više sportskih radosti.