sport
19

Sportske igre mladih: Turneja radosti doputovala u Široki Brijeg, Mostar i Čapljinu

Klix.ba
Pete BH Telecom Sportske igre mladih su krajem juna mjeseca i početkom jula doputovale u Hercegovinu. U Širokom Brijegu, Mostaru i po prvi put u Čapljini, više od 3.000 djevojčica i dječaka se takmičilo u deset sportskih disciplina u dvije starosne kategorije 2000. godište i mlađi te 2004. godište i mlađi.

Visoke temperature nisu smetale učesnicima da pokažu svoje vještine i fer igru. Djevojčicama i dječacima iz ova tri grada pridružili su se i mališani iz Stoca, Metkovića, Neuma, Gruda, Ljubuškog, Čitluka, Trebinja i Međugorja.

Čapljina je po prvi put domaćin Igara, a takmičenja u ovom gradu na jugu Hercegovine zvanično su počela tradicionalnim izvođenjem početnog udarca načelnika dr. Smiljana Vidića: "U zdravom tijelu zdrav duh, time se uvijek vodimo. Stiglo je više od tisuću prijava, a djeca su sretna što će se takmičiti".

Djevojčica, Iva Bule i njena rukometaška ekipa je bila jedna od najspretnijih: "Dale smo jedanaest golova, protivničkoj ekipi smo pustile da daju samo jedan go. Drago nam je što dolazimo u Sarajevo".

Igre su zaakooon-poznat je slogan među mališanima na Sportskim igrama mladih, ali kada se pokaže i dokaže na terenima, zaslužuje sve pohvale.

Oni najbolji su za svoju ekipu osigurali mjesto na Finalnom takmičenju u Sarajevu, koje će biti održano od 18. do 23. augusta. ”Pobjednici svih sportova otputovat će besplatno na finalno takmičenje u Sarajevo. Nakon Sarajeva putujemo na Veliko Međunarodno Finale u Split.”, istakao je Haris Deliahmetović, Predsjednik Sportskih igara mladih BiH.

Fer igra ima posebno mjesto na BH Telecom Sportskim igrama mladih. Igre u sklopu projekta "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, promoviraju sport i njegove vrijednosti, toleranciju i prijateljstvo.

Do kraja ovog ljetnog raspusta najveselija ekipa posjetit će 28 bh. gradova. Nakon toplih gradova u Hercegovini takmičenja se nastavljaju već sutra u Sarajevu, koja će trajati tri dana. Svi zainteresirani još uvijek se mogu pridružiti učesnicima prijavom putem web stranice www.igremladih.ba ili putem broja telefona 033 711 930.