sport
119

Sportske igre mladih održane u Zenici, Srebreniku, Orašju, Tuzli i Gradačcu

Klix.ba
U protekloj sedmici, šeste BH Telecom Sportske igre mladih, uveselile su mališane u Zenici, Srebreniku, Orašju, Tuzli i Gradačcu.

Iako svi vole pobijediti, i plasirati se na finale, koje će se održati u Sarajevu, cilj Igara je zapravo druženje, zabava i prijateljstvo, tako da su na SIM-u svi zapravo pobjednici.

Nova poznanstva, nove radosti ali i takmičarski duh koji djeca imaju, kažu nam da Sportske igre mladih imaju sjajnu budućnost i u narednim godinama.

Važan segment Igara i ove godine je fair play koji podrazumijeva pridržavanje sportskih pravila i poštivanje protivnika, a koji Igre promoviraju kroz projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a. Specijalni partner ovogodišnjih Igara je i Olimpijski komitet BiH.

Prve finaliste u Zenici, dobili smo na Bosnalijek CUP-u, takmičenju za dječake i djevojčice u uličnoj košarci, a kao najbolje ekipe, pokazali su se "Simpsoni", te u ženskoj kategoriji "Hurmašice".

Takmičenja u Srebreniku, otvorena su Poli CUP-om, takmičenju u nogometu za kategoriju 2005. godište i mlađi, gdje su mališani pokazali sjajne sportske sposobnosti. Laskavu titulu najboljih te plasman na finalno takmičenje obezbjedila je ekipa "Mladost Doborovci".

SIM "Turneja radosti" je nakon Srebrenika, krenula put Orašja gdje smo sa mališanima, pored lošeg vremena, ipak uspjeli napraviti sjajnu zabavu. Na Coca-Cola CUP-u u nogometu, za kategoriji 2001. godište i mlađi, kao najbolja, pokazala se ekipa "Doborovci" dok su na Poli CUP-u, takmičenju u nogometu u kategoriji 2005. godište i mlađi pobijedili dječaci iz ekipe "NK Dinamo Donja Mahala".

Tuzlaci su se pokazali kao sjajni rukometaši. Publika je imala priliku uživati u sjajnim rukometnim utakmicama Gorenje CUP-a, gdje je, u finalnoj utakmici, za kategoriju 2005. godište i mlađi, pobijedila ekipa "RK Konjuh" iz Živinica dok su u starijoj kategoriji, 2001. godište i mlađi, najbolji bili rukometaši "Slobode" iz Tuzle.

"Ostvarili smo pobjedu na Gorenje CUP-u u rukometu te se zaista zabavili i družili. Nadamo se dobrom plasmanu i na finalnom takmičenju u Sarajevu", izjavio je Adem Ahmetović, član ekipe "Sloboda" iz Tuzle.

U Gradačcu smo imali priliku gledati spektakularne odbojkaške mečeve. Publika je navijala i pjevala, a najveću podršku pružila je odbojkašicama "Kule Gradačac" koje su pobijedile na Lutrija BiH CUP-u.

"Osvojile smo danas prvo mjesto na Lutrija BiH CUP-u u odbojci u našem gradu i presretne smo što smo se uspjele plasirati na finalno takmičenje u Sarajevu. Sjajno smo se zabavile i nakon puno truda uspjele pobijediti", izjavila je Amila Sendić, članica ekipe "Kula Gradačac".

Smijeh, radost i pjesma, obilježili su proteklu sedmicu u Zenici, Srebreniku, Orašju, Tuzli i Gradačcu, a naredne destinacije Igara su Travnik, Vitez, Bihać i Velika Kladuša gdje će se nastaviti radosna turneja.