sport
18

Sportisti koji su se oporavljali od plućne embolije

Piše: D. B.
Nakon što je bh. košarkaškom reprezentativcu i članu NBA ekipe Brooklyn Nets Mirzi Teletoviću dijagnosticirana plućna embolija, pojavile su se i spekulacije o nastavku njegove karijere. Međutim, Mirza će se sigurno oporaviti za nekoliko mjeseci i nastaviti oduševljavati ljubitelje košarke igrajući za BiH i Brooklyn Netse.

Plućna embolija je zadesila neke manje i više poznate sportiste u proteklih nekoliko godina, a oni su se uglavnom brzo oporavljali i nastavljali uspješne karijere.

Paul Robinson (Foto: EPA)
Paul Robinson (Foto: EPA)

Paul Robinson

Golmanu Blackburn Roversa je dijagnosticirana plućna embolija u aprilu 2013. godine kao posljedica operacije leđa. Nogometu se vratio u januaru 2014. godine i još uvijek je aktivan nogometaš.

Jiri Stajner
Jiri Stajner

Jiri Stajner

Češki nogometaš je obolio od plućne embolije 2012. godine dok je bio igrač Sloban Libereca. Kada je saznao za bolest, Stajner je razmišljao o povlačenju, posebno jer je u to vrijeme imao 36 godina, međutim, oporavio se i nastavio karijeru, a sada je član Mlade Boleslav.

Anderson Varejao (Foto: EPA)
Anderson Varejao (Foto: EPA)

Anderson Varejao

Brazilski košarkaš i član ekipe Cleveland Cavaliers je 2013. godine operisao koljeno, nakon čega je dobio plućnu emboliju. Te godine je propustio ostatak sezone i posvetio se liječenju. Oporavio se i nastavio karijeru u narednoj sezoni.

Rachel Banham
Rachel Banham

Rachel Banham

Košarkašica Minesota Gophersa je završila u bolnici zbog plućne embolije u julu 2012. godine. Oporavila se nakon nekoliko mjeseci i vratila se košarci.

Pete Mickeal
Pete Mickeal

Pete Mickeal

Sjevernoameričkom košarkašu je plućna embolija dijagnosticirana u martu 2012. godine. Nakon toga je napustio Barcelonu te se fokusirao na svoje zdravlje. On se također uspješno oporavio i sada je član Bucaneros de La Guaire.

Pape Sow
Pape Sow

Pape Sow

Senegalski košarkaš je obolio od embolije pluća dok je bio član Caja Laborala 2011. godine. Bivši član Toronto Raptorsa je karijeru nastavio naredne godine.

Serena Williams (Foto: EPA)
Serena Williams (Foto: EPA)

Serena Williams

Slavnoj američkoj teniserki je dijagnosticirana plućna embolija u februaru 2011. godine, a treninzima se vratila već u aprilu, naredne godine je osvojila Wimbledon.

Jason Pinkston
Jason Pinkston

Jason Pinkston

Igrač američkog fudbala i član Cleveland Brownsa je dobio plućnu emboliju u oktobru 2012. godine, a 5. augusta 2014. godine je sporazumno raskinuo ugovor s Brownsima zbog zdravstvenih problema i odlučio okončati svoju karijeru.