Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / 'Sportisti crknite od gladi, Špiriću i raji je dobro'

Piše: Bakir Tiro
Od kako je Nikola Špirić premijer ove države sportisti su postali jedan od ugroženijih slojeva u našem društvu. Nekadašnji radikal, danas „demokrata“ izminirao je gotovo sve moguće progrese sporta u BiH.

A, on lagao je najbolje

Ironično, prije nego je došao u Vijeće ministara obećavao je puno. Najprije, Špirić nam je u oktobru 2005. godine prodao „izvanrednu priču“. Prije utakmice Srbija i Crna Gora - Bosna i Hercegovina u Beogradu, one u kojoj su naši navijači na Marakani spašavali žive glave, posjetio je bh. nacionalni tim u prijestonici susjedne države. Napravio je što je malo ko očekivao. Šokirao je sve u regiji. Nas pozitivno, a negativno svoje nekadašnje kolege „radikale“. Kao prvi političar iz Republike Srpske tada je javno izjavio da će u pomenutom meču svoje zemlje i „majke Srbije“ navijati za Bosnu i Hercegovinu. Mnogi su pomislili, „evo čovjeka koji će kroz sport uraditi nešto dobro za sve nas“. Grdno su se prevarili! A, on lagao je najbolje...

Agonija

Dolaskom u Vijeće ministara poslije Izbora 2006. godine radio je protiv sporta, sportista, klubova, pogotovo, reprezentacija naše države. Iako su ispunjavali sve uslove nekoliko vrhunskih sportista sa značajnim međunarodnim rezultatima ni do danas nisu dobili državljanstva BiH. Njihova agonija traje skoro dvije godine. Žele igrati za reprezentacije naše zemlje, ali u tome ih sprječava politika. Tačnije, izravni krivac je predsjedavajući Vijeća ministara, Špirić koji ovu tačku na dnevni red „vlade“ ne želi staviti.

Bojan Skoko zbog Špirića još nije zaigrao za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a bio bi joj od velike pomoći. Uskoro će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Skoko je, pogađate, još na čekanju. Navodno, u Rukometnom savezu imaju obećanja da će Skoko, konačno, dobiti pasoš BiH i nači se u vrsti selektora Vojislava Rađe. Živi bili pa vidjeli, jer na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici koja će biti održana 30. decembra Špirić ponovo nije stavio Skokino goruće pitanje na dnevni red sjednice VM.

Očajnička nadanja

Očito, „radikalu u duši“ nije u interesu jačanje države, odnosno nacionalnih bh. selekcija, jer njegovi politički pandani i mentori ionako najavljuju neustavne referendume u Republici Srpskoj, direktno usmjerene na razgradnji BiH. Ponižavajući odnos prema sportistima reflektuje se i u činjenici da pojedini osvajači medalja na velikim takmičenjima, isključivo iz Federacije BiH, danas „krpe kraj sa krajem“. Zlatan Saračević, nekadašnji prvak Evrope u bacanju kugle radi u kanalizaciji kako bi prehranio porodicu, a kolovođi Špiriću i njegovim ministrima ne pada na pamet da stimulišu zaslužne za ogromne uspjehe kojima su promovisali zemlju.

Nisu krivi samo na državnoj razini vlasti. Dok u Republici Srpskoj stimulišu zaslužne i to sa impozantnom mjesečnom platom, u resornom ministarstvu sporta i kulture Federacije sve se svodi na „šuplju“. Ministar Gavrilo Grahovac i vječni zamjenik ministra za sport, Mustafa Demir izigrali su osvajače medalja u nekoliko navrata, paralelno dijeleći novac sportskim anonimusima i pojedinim drugoligaškim ekipama.

Klubovi nam grcaju u dugovima. Država, ova kojom vlada Špirić, nije im uopšte pomogla. U najvećim sportskim brandovima BiH očajnički se nadaju da bi im mogla otpisati dugove, kako je učinjeno u Hrvatskoj, to jeste kupovinom njihovih dionica. Ipak, ukoliko se to i desi, načekaće se. Za provođenje određenih zakona u ovoj zemlji potrebne su godine.

Uigran scenarij

Godine prolaze a sport nam izumire. Naredna, Špiriću i svim političarima izuzetno je bitna. Izbori su na jesen, pa će se svim silama boriti da sačuvaju fotelje. Fokusiraće se na nacionalističku retoriku koja će stvoriti nove netrpeljivosti među našim narodima. Shodno tome, moglo bi doći i do novih incidenata na sportskim terenima. Dakle, scenarij je uigran. Odgovara svima, i bošnjačkim, i hrvatskim ministrima koji do sada nisu vršili pritisak na Špirića kako bi zajedno uradili bilo koju pozitivnu stvar za sport. Recimo, da Skoki uruče državljanstvo BiH. Njihova poruka je jasna: „Sportisti, crknite od gladi, Špiriću i njegovoj raji je dobro!“