sport
24

Sportisti BiH na OI u Sočiju u retro opremi sa Olimpijade u Sarajevu

Anadolija
Sportisti Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija) imat će retro opremu koja će podsjećati na oficijelnu opremu sa Olimpijade u Sarajevu održane 1984. godine.

Na odijelima imat će grb Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH), ali i logotip "pahuljica" sa Zimskih olimpijskih igara "Sarajevo 1984". Osim spomenutih grbova, na rukavima odijela bit će i tri zvjezdice, od kojih će svaka simbolizirati po deset godina, tačnije ukupno 30 godina od održavanja Olimpijskih igara u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na leđima trenerki i odijela bit će ispisano "Olympic team Bosnia and Herzegovina".

"Koristili smo originalni dizajn sportske opreme sa Olimpijskih igara iz Sarajeva 1984. godine, a redizajn je uradio Samir Plasto, ugledni sarajevski konceptualni umjetnik i dizajner", rekao je za agenciju Anadolija Bojan Zec iz PR&marketing agencije CIP7, zadužen za koordinaciju i realizaciju četverogodišnjeg marketinškog pristupa OK BiH pod nazivom "Olimpijska porodica - slavimo olimpizam".

Ipak, još nije izvjesno da li će sportisti BiH u retro opremi moći i nastupiti na olimpijskim borilištima od 7. do 23. februara naredne godine.

"Još nismo sigurni da li će naši sportisti moći nastupati u retro opremi na otvaranju Igara, ali i sportskim borilištima. Treba nam odobrenje Međunarodnog olimpijskog komiteta. No, i ako budu morali nastupati u drugoj, retro opremu nosit će u olimpijskom selu, kako bismo cijeli svijet podsjetili na najveći sportski događaj planete koji je održan i u Sarajevu, i u Bosni i Hercegovini prije 30 godina."

Zvanična promocija opreme i sportista BiH, koji će nastupati na Olimpijadi u Sočiju bit će održana na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici 31. januara i 1. februara na manifestaciji obilježavanja 30. godišnjice od Olimpijade u Sarajevu.

BiH bi na OI u Rusiji trebalo predstavljati šest sportista. To su sankaš Haris Bešlić, Igor Lajkert, Žana Novaković i Marko Rudić (alpsko skijanje), te Tanja Karišik, skijaško trčanje i biatlon, kao i Mladen Plakalović, skijaško trčanje.