Održan sastanak
0

Sport u KS je u drugom planu, stvari se hitno moraju mijenjati

Sarajevo-x.com
Foto: Scsport.ba
Foto: Scsport.ba
Na incijativu izabranih zastupnika u Skupštinu Kantona Sarajevo Branislava Crnogorca, Dine Konakovića, Harisa Alića i Nedžada Fazije, uz podršku Slavena Kovačevića (predsjedavajući Općinskog vijeća Centar), Igora Stojanovića (gradski vijećnik), Bulenda Biščevića, Dželaludina Muharemovića (zastupnici u Opštinskom vijeću Novo Sarajevo), te istaknutih sportskih radnika, između ostalih Seje Bukve, Samira Avdića, Arijane Jaha, Sabahudina Delalića... u Sarajevu je jučer održan radni sastanak na kojem je razgovarano o tome kako konačno podići nivo sporta u Kantonu Sarajevo koji već godinama tone kao “Titanik”.

Nakon sastanka, u zaključcima s kojima su se složili svi prisutni, između ostalog, rečeno je sljedeće:

"Svjesni činjenice da je veliki broj sportista izabran u institucije vlasti na području Kantona Sarajevo, ponajprije zahvaljujući povjerenju građana, sportskih radnika i sportista, koji od nas očekuju da pomognemo sportu u Kantonu Sarajevo i glavnom gradu BiH, sastanak je početak institucionalne borbe za, prije svega, vraćanje pažnje i brige za sport koju ta oblast društvenog života zaslužuje, pažnje i brige koju ima u svim razvijenim evropskim i svjetskim društvima."

U nadležnom državnom ministarstvu sport je skoro nebitna stvar

"U našem društvu ima puno problema i socijalno ugroženih kategorija koji su svakako prioriteniji (poput demobilisanih boraca, invalida, penzionera...) i nije nam cilj, a ni zadatak stavljati sport na mjesto koje mu ne pripada, ali isto tako smatramo da je sport u Kantonu Sarajevo davno postao socijalni slučaj, koji ne treba da bude na vrhu, ali nikako niti na dnu liste prioriteta.

Sport do sada nije imao svoje legitimne predstavnike i svoj legitimni glas u institucijama koje bi trebale da brinu o sportu. Zahvaljujući svom sportskom backgroundu, svjesni smo da smo dobili povjerenje upravo od ljudi koji od nas očekuju da se borimo za sport, sportske klubove i sportiste.

Naša nesreća, odnosno nesreća sportista u Sarajevu, ali i cijeloj BiH, na nivou države BiH nema ministarstva za sport, već je ta oblast dodijeljena Ministarstvu civilnih poslava BiH, gdje je sport, nažalost, sporedna, skoro nebitna oblast", navodi se u zaključcima.

Šokantno: Jedan na prema devet u korist kulture

"Ono što nas je svakako šokiralo, a što je bila jedna od ‘inicijalnih kapisli’ ovog sastanka jeste činjenica da je, primjera radi, omjer sredstava kojima je do sada raspolagalo Ministarstvo kulture i sporta KS, a koji je raspoređivan sportskim i kulturnim kolektivima, dijeljen jedan prema devet u korist kulture, odnosno ustanova koje se bave kulturnom djelatnošću;

Ne želimo prejudicirati rješenje nagomilanih problema, niti minimizirati važnost drugih društvenih segmenata života, ali smatramo da je paradoksalno da se na račun pojedinih javnih ustanova, sa prefiksom 'kulturne', godišnje od strane institucija uplaćuju kompletni troškovi, od plaća, doprinosa na plaće, dodatnih troškova... dok se s druge strane sportskim kolektivima, nerijetko onima najmasovnijim, koji okupljaju veliki broj djece, daju iznosi na kašičicu... Ako imaju tu sreću da uopšte išta i dobiju.

Ono što je također nedopustivo jeste da se do sada dešavalo da se budžetski novac dijeli i isplaćuje na aplikacije fiktivnih sportskih udruženje, koja jednostavno - ne postoje. Zato će kontrola trošenja, te striktna provjera aplikacija za sportske projekte biti jedana od ključnih problema koji se moraju riješiti i dovesti u red", navedeno je u zaključcima.

Sportisti samo žele pošten tretman

Učesnici sastanka, koji je održan u četvrtak, u toku naredne sedmice najavili su razgovor sa resornim ministrom i novizabranim premijerom Kantona Sarajevo, prilikom kojeg će iznijeti svoje stavove i prijedloge kako bi u skorijoj budućnost sport u Kantonu Sarajevo imao, prije svega, pošten tretman u odnosu na ostale segmente društvenih aktivnosti značajnih za razvoj svakog civiliziranog i naprednog društva.

Svi učesnici sastanka složili su se u ocjeni da je za sport u Federaciji BiH uopšte, veliki dobitak to što je sa pozicije ministra kulture i sporta FBiH odlazi Gavrilo Grahovac, ministar u čijem je mandatu ime tog ministarstva, "tek reda radi“ sadržavalo i riječ "sport".

Za kraj treba spomenuti da institucije u zemljama regiona mnogo više pažnje posvećuju sportu. To treba biti putokaz, zaključak je sastanka istaknutih sportskih radnika.