24 sata Le Mansa
0

Spektakularan sudar nakon 50 minuta vožnje

Totalsport
Već u njenom prvom satu gledatelji utrke 24 sata Le Mansa, koja je u subotu poslijepodne 79. put počela na Circuit de la Sartheu, vidjeli su spektakularno izlijetanje i sudar s barijerom u kojem je bez povreda prošao treći Audijev vozač Allan McNish.

Pokušao je McNish, vozač s trećim brojem u Audijevoj ekipi, inače favoritima utrke i aktuelnim braniteljima naslova, zaobići Ferrarijeva Anthonyja Beltoisea, koji je veće tada kasnio dva kruga. Okrznuo je pritom 41-godišnji Britanac Beltoisea svojom lijevom stranom nakon čega je izletio prema gumenom zidu doslovno se razbivši u komade.

Na stazu je ušlo sigurnosno vozilo koje je iskontroliralo utrku dok svi komadi smrskanog bolida nisu maknuti s mjesta nesreće. Nepovrijeđeni McNish sam je izašao iz onoga što je ostalo od bolida i odšetao prema boksu.

Nakon prvog zaustavljanja u boksu Audi je, uprkos izlijetanju jednoga svog pilota, preuzeo vodstvo. Učinio je to Timo Bernhard, lanjski pobjednik. Na drugom je mjestu drugi vozač Audija Benoit Treluyer. Slijede tri Peugeota.

Prošle sezone sva su tri prva mjesta zauzeli Audijevi vozači. Nijedan Peugeotov nije završio utrku.

Na startu 79. izdanja najeminentnije svjetske utrke izdržljivosti našlo se 56 automobila. Ista će, nakon 24-satnih uzbuđenja, završiti u nedjelju poslijepodne. Pobjednik utrke bit će ekipa koja za njenog trajanja skupi najviše krugova. Svaki tim ima pravo takmičiti se s trima vozačima.