sport
31

Spektakl u UFC-u: Bahati McGregor ili sjajni Aldo?

Piše: T. B.
Conor McGregor ima 27 godina i majstor je borilačkih vještina i "trash talka“, te jedna od senzacija i omiljenih ljubimaca predsjednika Dana Whitea. Nasuprot njega stajat će neprikosnoveni vladar divizije, aktuelni šampion UFC-a Jose Aldo (29) sa skorom od 25-1 i jedan od "pound-for-pound" najboljih boraca svijeta.

Conor "The Notorious" McGregor je UFC borac kojeg po mnogo čemu poznaju mali i veliki zaljubljenici MMA sporta. Momak koji je prije samo tri godine bio vodoinstalater i živio od socijalne pomoći danas je jedan od najplaćenijih boraca u UFC-u koji je kuću u rodnoj Irskoj zamijenio sa vilom u Las Vegasu, te kupio dva nova auta u vrijednosti preko 450 hiljada dolara.

Više od "dvorske lude"

Iza velikih stvari stoje velika djela, a šta je to The Notorious uspio uraditi u ovoj organizaciji da mu je donijelo toliku slavu? Odgovor je jednostavan koliko i kompleksan - Conor je pobjeđivao i dominirao.

Još kao nepoznati borac u nižerangiranim promocijama Irac se pokazao kao pravo čudo ovog sporta, te vrlo brzo došao do omjera od dvanaest pobjeda i dva poraza. Nakon što potpisuje za UFC, Irac u odijelu i kravati napominje da je do jučer bio na socijalnoj pomoći, a danas se bori za prestižnu MMA promociju zaradivši za jednu borbu 100.000 dolara.

Nakon prve pobjede Irac hvata naše oko i iako ga neki smatraju "dvorskom ludom", ipak je u narednim borbama jasno pokazao da ono što naumi to i ostvari. Za samo dvije godine UFC karijere McGregor uspijeva nanizati šest pobjeda protiv najboljih deset boraca pero divizije.

Ono što je najčudnije od svega jeste način na koji je pobjeđivao. Pet od svojih šest pobjeda ostvario je nokautima i samo jednu borbu jednoglasnom sudijskom odlukom. U zadnjoj borbi pobjeđuje Chada Mendeza, te tako postaje privremeni prvak, dok je pravi prvak Jose Aldo bio odsutan usljed ozljede rebra.

Ne samo da je unaprijed predskazivao svaku borbu kako će se ona odvijati i u kojoj rundi će njegov protivnik pasti nego je to i ostvarivao. U zadnjoj borbi rekao je da će Mendez pasti u drugoj rundi i prilikom borbe baš kada smo mislili da će Mendez poraziti Conora naprednim hrvanjem i kontrolom na podu, Conor se uspijeva pridići, smiriti, sagledati situaciju iz drugog ugla, te svojom ubojitom ljevicom baciti Mendeza u nokaut tri sekunde prije kraja druge runde. Da se naježiš.

Conor postaje prvak, doduše privremeni i time potvrđuje svoje riječi na početku karijere: "Mi nismo došli ovdje da samo učestvujemo, došli smo ovdje da preuzmemo." Dostojan svog nadimka The Notorious uspio je ušutkati one koji su ga prozvali dvorskom ludom i sada se trenutno cijela pero divizija ušutkala, ali ipak pred Conorom preostaje još jedan izazov kojeg mora proći, a to je neprikosnoveni vladar divizije Jose Aldo sa skorom od 25-1 i jedan od "pound-for-pound" najboljih boraca svijeta.

Brazilac je na tronu

Aldo je odrastao jako siromašan i iako je u ranim godina pokazivao strast prema nogometu, ipak usljed odrastanja u opasnom dijelu Brazila odlučuje se za capoeiru, a zatim i za brazilsku jiu jitsu te ubrzo usljed siromaštva, gladi i želje da ima svoju vlastitu kuću postaje ono što je izgradio danas.

Kada je prije godinu dana upitan o Conoru, Aldo je rekao da je Conor samo dvorska luda koja ga nasmijava što i priliči dvorskoj ludi da radi, a da je on kralj divizije. Conor mu uzvraća kratko i jasno:"Kralj dolazi." Izgradivši mjesto glavnog izazivača dvojica "kraljeva" su se već jednom trebali sresti u oktagonu, ali zbog ozljede Aldo je morao pomjeriti termin što je izazvalo mješovite reakcije boraca i gledalaca diljem svijeta.

Kada je upitan tokom intervjua na Conan O'Brien showu iz kojeg razloga se Aldo nije pojavio, Conor je odgovorio:"Mali hobit se ozlijedio. Očito je otišao kod doktora, otišao je kod ginekologa i taj ginekolog mu je rekao da se ne može boriti. Sada neka zna za idući put, Aldo nemoj se bojati sve će biti brzo i kratko, nećeš ništa niti osjetiti obećavam, a nakon toga ću te zagrliti i utješiti i reći da sve se brzo odigralo, te da ideš nazad u svoj Brazil, a ja ću biti novi kralj."

Conorovo obećanje ili Joseov ostanak na tronu?

Kome da vjerujemo, niko od nas to ne zna? Da li da vjerujemo Conoru koji je ispunio svako svoje obećanje do sada? A sada najavljuje da će Aldo pasti u prvoj rundi ili ipak da vjerujemo neporaženom legitimnom vladaru koji ćuti i niže pobjedu za pobjedom već deset godina?

"Da su ovo prijašnja vremena moje irsko pleme bi napalo i pokorilo na konjima i sa sjekirama u rukama tvoju brazilsku favelu. Ali ovo su druga vremena i mi ćemo se sastati u oktagonu i tada ću te ja poraziti", poručio je Conor.

Odgovor Alda, kako je to UFC objavio na svom oficijelnom YouTube kanalu, je mističan i pomalo zastrašujući video u kojem Aldo stavlja kažiprst na usne i Conoru odgovara sa: "Šššš!"

Nadajmo se da niko neće biti ozlijeđen u borbi koja počinje u 4:00 sata narednog jutra kada ćemo imati priliku pogledati borbu dva prvaka pero divizije u UFC-u.