sport
1

Šokirao kolege: Prvi gay sportista NFL-a regrutovanje proslavio poljupcem

Klix.ba
Michael Sam, prvi američki fudbaler koji je otvoreno priznao da je gay, a koji je poznat po sjajnim rezultatima dok je igrao za Univerzitet Missouri, regrutovan je u sedmu rundu NFL-a, te je time postao prvi deklarisani gay sportista koji je ikada ušao u tu ligu.

Sam je gledao izbor fudbalera direktno na televiziji sa svojom porodicom i počeo je plakati kada je primio poziv u kojem je obaviješten da je izabran. Emotivni događaj krunisao je i poljupcem sa svojim izabranikom Vitom Cammisanom.

Slika tog poljupca obišla je svijet i postala viralna na internetu, no izazvala je i negativne reakcije njegovih kolega.

Odbrambeni igrač Miami Dolphinsa Don Jones tvitao je "OMG" i "Horrible" (o moj Bože i užas), no nije bilo izričito naznačeno da li se to odnosi na poljubac. Tvitovi su nakon određenog vremena uklonjeni i Jones se izvinio zbog komentara, no to ga nije spasilo od sankcija. Mora platiti određeni novčani iznos, koji nije naveden, te će ići na trening obrazovanja i osposobljavanja.

"Razočarani smo Donovim tvitovima koji su neprihvatljivi i neumjesni i žalimo što je to imalo negativan utjecaj na tako značajan vikend za NFL", rekao je trener Joe Philbin.

Bivši NFL-ov igrač Derrick Ward tvitao je: "Državna televizija je odvratna. Gayevi nisu. I da je poljubio djevojku rekao bih istu stvar".

No, predsjednik SAD-a Barack Obama čestitao je Samu kazavši kako je to jedan veoma važan korak naprijed.

Sam je postao atrakcija u medijima kada je u februaru javno priznao da je gay. Prvi je deklarisani gay koji je izabran u NFL, što mu daje velike šanse da zaigra za ovu ligu u septembru.