sport
0

Šokantne tvrdnje o dopingu sportista u Velikoj Britaniji: Ljekar propisivao sumnjive lijekove

Anadolija
Veliku Britaniju potresa moguća velika afera o dopingu sportista kojima je navodno ljekar propisivao recepte da konzumiraju zabranjene lijekove koji jačaju psihofizičke sposobnosti.

List Sunday Times je prenio sadržaj, za britansku javnost šokantnog razgovora sa sastanka ljekara sa jednim sportistom, a sastanak je navodno sniman skrivenom kamerom.

Ljekar je tom prilikom priznao da je velikom broju profesionalnih sportista za hiljade funti davao lijekove za poboljšanje psihofizičkih sposobnosti, a da su među njegovim pacijentima bili fudbaleri engleske Premier lige, teniseri, biciklisti i kriketaši.

Sunday Times dalje navodi kako je ljekar od 2010. godine do sada davao lijekove poput eritropoetina, steroida i različitih hormona koje je na taj način konzumiralo blizu 150 profesionalnih sportista u Engleskoj i šire.

Nakon objavljivanja teksta u listu, i ljekar se oglasio u britanskim medijima i izjavio kako nije prekršio nikakva pravila i da je sve radio u skladu sa normama Generalnog medicinskog vijeća (GMC). On tvrdi da je spomenute sporne lijekove davao kao terapiju za oporavak sportista, a ne zdravim sportistima za povećanje fizičke spremnosti.

Imena sportista kojima je davao sporne medikamente nisu objavljena, a britanska vlada je najavila da će pokrenuti opsežnu istragu o tim navodima.

Britanski ministar kultute i sporta John Whittingdale je kazao kako su navodi o korištenju spornih medikamenata u svijetu profesionalnih sportista u Engleskoj "šokantni i zabrinjavajući“.

"Navijači imaju pravo da budu sigurni da se sportisti takmiče pod jednakim i pravednim uvjetima. Već sam naredio istragu navoda. Ukoliko se ispostavi da je bilo kršenja pravila, naravno da će biti i sankcija za odgovorne“, naveo je ministar Whittingdale u pisanom saopćenju.

Očekuje se da se u cijeli slučaj uključi i britanska Agencija za borbu protiv dopinga (UKAD). Direktor Agencije Nicole Sapstead je podsjetio da je jedna istraga o pomenutom ljekaru već provedena kada je 2014. godine jedan sportista Agenciji predao recept koji mu je ljekar propisao, a u kojem je bila preporuka konzumiranja zabranjenog medikamenta.