sport
58

Slovenac Matej Marin pobjednik Sarajevo Grand Prixa

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najmanje 100 takmičara i 5.000 rekreativaca uspješno su završili biciklističku trku "Sarajevo Grand Prix", koje je krenulo danas u 11 sati iz Istočnog Sarajeva

Pobjednik i dobitnik nagrade "Grand Prix" je Slovenac Matej Marin, koji je ujedno i dobitnik nagrade “Najbrže uzbrdo“. Na drugom mjestu nalazi se Kristijan Dele Stele iz Italije, a treće mjesto također je osvojio Italijan Andrea Vačar.

Prije dodjele nagrada, prisutnima su se obratili Dino Merlin i supruga francuskog ambasadora u BiH. Merlin, koji je također bio među rekreativicima, izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja "Sarajevo Grand Prixa" te kazao kako se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna u bh. prijestolnici.

"Nadam se da ćemo jednog dana imati biciklističku stazu od Vijećnice, sve do Lukavice", izjavio je Merlin.

Program dodjeljivanja nagrada vodio je poznati glumac Enis Bešlagić. Kada su u pitanju takmičari iz BiH, Mujo Kurtović je osvijetlao obraz građana BiH, dobivši nagradu "Najbrži Bosanac". Njemu su nagradu uručili ministri odbrane Republike BiH i Francuske Zekerijah Osmić i Jean-Yves Le Drian.

U obraćanju prisutnima, Osmić je čestitao svim učesnicima i pobjednicima.

"Ovo je veliki dan za BiH i za mir u Evropi i svijetu. Danas sam cijeli dan proveo sa francuskim kolegom i razgovarali smo o tome šta i kako treba pomoći BiH, što Republika Francuska, naravno već čini", rekao je Osmić.

Francuski ministar odbrane Le Drian je istakao zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu te poručio da će se saradnja između dviju zemalja i ubuduće nastaviti.

U kategoriji najmlađih biciklista nagradu je ponijela djevojčica Luna iz Sarajeva.

Od rekreativaca, po bicikl od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića dobili su Bojan Miligrad i Ivana Mihajlović, kojima će nagrade biti uručena kasnije, jer bicikli još nisu dovezeni u Sarajevo.

Edin Paletović je dobio sat na poklon, a posebno ručno izrađen bicikl u vrijednosti od 22.000 KM pripao je Denijalu Dediću.

Biciklistička trka "Sarajevo Grand Prix" je projekt organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku Tour de Francea.

Utrka je uvrštena u kalendar UCI-a, a okupila je više stotina građana iz više od 20 zemalja svijeta, koji su u 11 sati krenuli ispred zgrade Gradske skupštine u Istočnom Sarajevu. U saradnji s Biciklističkim savezom Balkana, trka ujedno predstavlja i Balkansko prvenstvo za 2014. godinu.

Profesionalci su nastavili vožnju u pravcu Vogošće i nakon što su odvezli stazom, koja je duga oko 140 kilimetara, došli su u Sarajevo, gdje su vozili finalnih pet krugova na potezu Sarajevo City Centar – Vijećnica.

Cilj utrke bio je kod zgrade institucija BiH gdje je održano i proglašenje pobjednika.