sport
0

Slišković: Brine me samovolja iskusnih igrača

FENA
Nakon dva ubjedljiva poraza nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u prijateljskim susretima s Južnom Korejom 0:2 i Iranom 2:5, vodstvo naše selekcije po povratku je danas na pres konferenciji iznijelo svoje utiske sa azijske mini turneje.

Direkor reprezentacije Ahmet Pašalić je istakao, da ovi porazi ne mogu pokolebati i ostaviti traga na ono što je stvarano oko naše ekipe u proteklom periodu.

"Objektivno govoreći grupa igrača koja je putovala nije imala veliko iskustvo, niti je imala jako takmičenje da se suoči sa onim što ih je čekalo u Koreji i Iranu. Ovi susreti su nam trebali i tu nema nikave dileme. Tri pripremene utakmice (Japan 1:1), uz onaj koji ćemo igrati 16. septembra na Koševu s Francuskom, dat će nam konačno odgovor na koga selektor Slišković, zajedno sa svojim saradnicima, može računati u kvalifikacijama za EP. Naš osnovni i jedini cilj ostaje odlazak na EP", kazao je Pašalić

Seletor Slišković je istakao da bez obzira na poraze ima mnogo jasniju sliku onoga što je želio da vidi, prevashodno da provjeri nove igrače i uvjeri se imaju li u ovom trenutku reprezentativni kapacitet.

"Najviše zamjerki našim igračima odnosi se na pojedinačnu disciplinu igre. Obje utakmice dok smo igrali disciplinirano, s postavkom koju smo zamislili i držali, igrali smo dostojno protivnika, pogotovu u susretu s Iranom, kada je 25 minuta svaki igrač obavljao svoj dio zadatka. Čim je taj raspored na terenu pao, kada je svaki igrač pojedinačno sebi uzeo za pravo da igra onako kako nije bilo dogovoreno, pala je i igra", kazao je Slišković.

Selektora je najviše zabrinula samovolja iskusnih igrača, koji nisu obavili ono što se od njih očekivalo, konkretno Bajramović, Grlić, Barbarez, Bartolović i Bajić.

"Navedeni igrači, koji su nositelji naše igre, nisu pokazali svoje prave vrijednosti i smataram da je tu glavni uzrok naša loše igre. Iako su naši igrači došli s odmora njihov podnos mora biti na višem nivou, bez obzira da li se radi o prijateljskoj ili kavlifikacionoj utakmici", kazao je Slišković.

Iako nije žeilo tražiti opravdanje za slab nastup, selektor je naglasio, da se velika vremenska razlika i nedovoljna aklimatizacija odrazila na težu adaptaciju igrača, koji su u znatnoj mjeri bili iscrpljeni.

Direktor Pašalić potvrdio je da je definitvno otpala mogućnost igranja u reprezentaciji Harisa Medunjanina, koji je nedavno nastupao za mladu selekciju Holandije. Ovaj talentirani nogometaš u razgovoru s Pašalićem opredjelio se za Holandiju i više se naće nalaziti na selektorovom spisku.