Skijanje
0

ZOI Torino: Sažetak devetog dana takmičenja

FENA
Deveti dan ZOI u Torinu takmičenja su se održala u sedam sportova: nordijskom skijanju, bobu, hokeju na ledu, karlingu, brzom i umjetničkom klizanju i akrobatskom skijanju, a odličja su se dijelila u brzom klizanju, bobu dvosjedu i nordijskom skijanju.

Na rasporedu je trebao biti i superveleslalom skijašica no zbog nepovoljnih uslova na stazi u San Sicariu, gustog snijega koji pada od jutra i magle, organizatori su otkazali utrku. U ponedjeljak se u Sestreieresu vozi muški veleslalom, a između dviju vožnji skijašice će u San Sicariju voziti super-G.

U brzom klizanju zlatnu medalju na 1000 metara osvojila je Nizozemka Marianne Timmer. Do svog trećeg olimpijskog zlata, bila je najbolja na 1000 i 1500 metara prije osam godina u Naganu, stigla s vremenom od 1:16.05 minuta. Srebrnu medalju je s vremenom 1:16.09 osvojila Kanađanka Cindy Klassen, brončana na 3000 metara, dok je broncu osvojila Njemica Anni Friesinger s vremenom 1:16.11.

U bobu dvosjedu zlato je pripalo Nijemcima Andreu Langeu i Kevinu Kuskeu. Bilo je to drugo olimpijsko zlato za Langea, najboljeg iz Salt Lake Cityja u četverosjedu.

Lange će nastupiti i utrci četverosjeda u Cesani u petak i subotu gdje će pokušati odbraniti naslov iz Salta Lake Cityja, te postati prvi vozač boba koji je osvojio naslov i u dvosjedu i u četverosjedu na istim igrama nakon Meinharda Nehmera iz istočne Njemačke kojemu je to uspjelo 1976. Srebrnu medalju osvojio je Kanađanin Pierre Lueders s kočničarem Lascellesom Brownom koji su nakon četiri vožnje zaostali za Langeom i Kuskeom za 21 stotinku, dok je bronzu osvojio Švicarac Martin Annen s kočničarem Beatom Heftijem sa 35 stotinki iza pobjednika.

Italijanska muška štafeta 4x10 kilometara u osvojila je zlatnu medalju u skijaškom trčanju. Fulvio Valbusa, Giorgio di Centa, Pietro Piller Cottrer i Cristian Zorzi stazu su prošli za 1:43.45.7 sati, a uvjerljivo su slavili ispred Nijemaca koji su zaostali 15.7 sekundi. Bronzu su zaslužili Šveđani sa 16 sekundi sporijim vremenom od Talijana.

Susretima četvrtog kola po skupinama nastavljen je i olimpijski turnir hokejaša. U skupini A Njemačka i Švicarska su odigrale 2:2, Češka je pobijedila Italiju 4:1, dok je Finska bila bolja od Kanade 2:0. Na ljestvici vode Finci sa 8 bodova, Švicarska ima 5, a Kanada i Češka po četiri. U skupini B Rusija je pobijedila Latviju 9:2, Slovačka je bila bolja od Kazahstana 2:1, dok je Švedska pobijedila SAD 2:1. Na ljestvici vodi Slovačka (8) ispred Rusija (6) i Švedske (6).

Ruski plesni par Tatjana Navka i Roman Kostomarov poveli su nakon originalnog plesa. Navka i Kostomarov bili su drugi nakon obaveznog plesa, ali su najboljom originalnom izvedbom izbili na vrh sa 99.27 bodova. Drugo mjesto zauzimaju Amerikanci Tanith Belbin i Benjamin Agosto sa 97.89 bodova, a treće Ukrajinci Jelena Grušina i Ruslan

Gončarov sa 96.68. Vodeći nakon zadanog plesa Italijani Barbara Fusar-Poli i Maurizio Margaglio su lošim nastupom pali na sedmo mjesto. Plesni parovi svoje takmičenje završavaju u ponedjeljak slobodnim.