Skijanje
16

Prvi put u historiji alpskog skijanja: I Maze i Gisin osvojile zlato

Totalsport
Tina Maze (Foto: EPA)
Tina Maze (Foto: EPA)
Slovenka Tina Maze i Švicarka Dominique Gisin "podijelile" su, po prvi put u historiji alpskog skijanja na zimskim Olimpijskim igrama, zlatnu medalju, nakon što su u Sočiju s identičnim vremenom prošle ciljnom ravninom u utrci spusta.

Obje djevojke su stazom u Rosa Khutoru prošle u vremenu 1:41.57, čime su se dokopale prvih zlatnih medalja s olimpijskih igara. Za Gisin (28), koja je odvezla vjerovatno utrku života, je ovo prva pojedinačna medalja s Igara, dok je za 30-godišnju Slovenku ovo prva prva zlatna medalja. Maze se s prije četiri godine u Vancouveru okitila srebrima u Super G-ju i veleslalomu.

Zanimljivo, Gisin je posljednju pobjedu u karijeri upisala još 2010. godine, kada je u Crans-Montani slavila u utrci Super G-ja u takmičenju Svjetskog kupa. Maze, prošlogodišnja osvajačica velikog Kristalnog globusa, je katastrofalno započela ovu sezonu, no čini se da je idealno istempirala formu za Soči. Slovenka je, podsjetimo, prije 20-ak dana u Cortini d'Ampezzo upisala tek prvu pobjedu u ovoj sezoni (spust).

Bronzanu medalju osvojila je još jedna Švicarka, Lara Gut, koja je za pobjednicama zaostala svega 10 stotinki! Četvrto mjesto uzela je Daniela Merighetti s 27 stotinki sekunde zaostatka za Gisin i Maze.

Recimo da su dvije favoritkinje za zlato, Julija Mancuso i Maria Höfl-Riesch, završile kao deveta, odnosno 13., dok je Austrijanka Anna Fenninger izletila sa staze, a Tina Weirather se nije ni pojavila na startu.

Spomenimo i najveće iznenađenje Topa 10 – Mađarku Edit Miklos. Dvadesetpetogodišnja Mađarka je osvojila sedmo mjesto, iako u dosadašnjoj karijeri Svjetskog kupa nikada nije ostvarila bolji plasman od 26. mjesta (2009. godine, St. Moritz, Super G)

ZOI 2014., Soči, skijanje (ž), spust:

  1. Tina Maze (Slo) 1:41.57
  2. Dominique Gisin (Švi) 1:41.57
  3. Lara Gut (Švi) +0.10
  4. Daniela Merighetti (Ita) +0.27
  5. Fabienne Suter (Švi) +0.37
  6. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) +0.44
  7. Edit Miklos (Mađ) +0.71
  8. Julia Mancuso (SAD) +0.99
  9. Nicole Hosp (Aut) +1.05
  10. Ilka Stuhec (Slo) +1.08