Skijanje
0

ZOI: Höfl-Riesch odbranila olimpijsko zlato u superkombinaciji

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka 29-godišnja skijašica Maria Höfl-Riesch osvojila je zlatnu medalju u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, čime je odbranila zlato iz te discipline koje je osvojila prije četiri godine u Vancouveru.

Iako je nakon spusta držala tek petu poziciju, sa sekundom i četiri stotinke sporijim vremenom od najbrže Amerikanke Julije Mancuso, njemačka skijašica je odličnom vožnjom u slalomu stigla do svoje treće zlatne olimpijske medalje. Prethodne dvije osvojila je u Vancouveru u slalomu i superkombinaciji. Tako je vodeća skijašica ukupnog poretka Svjetskog kupa u tekućoj sezoni na najbolji način započela nastup na igrama u Sočiju.

Austrijanka Nicole Hosp, koja je u spustu zauzela tek 8. mjesto, okitila se na kraju srebrnom medaljom, sa 40 stotinki sporijim vremenom od pobjednice.

Amerikanka Julia Mancuso sjajno je odradila nastup u spustu, ali se znalo da su njezine mogućnosti u slalomu znatno skromnije od konkurentica za medalje. No, bila je dovoljno dobra za osvajanje trećeg mjesta i brončane medalje, koju je slavila kao da je zlatna. Za 10 stotinki je bila brža od Slovenke Tine Maze, koja je ostala bez medalje.

Julia Mancuso, osvajačica zlatne olimpijske medalje u Torinu 2006. godine u veleslalomu, te dvije srebrne medalje u Vancouveru prije četiri godine, u spustu i superkombinaciji, upotpunila je svoju kolekciju ovom broncom i još jednom potvrdila da je specijalist za velika natjecanja.

Nicole Hosp je, pak, osvojila drugu olimpijsku medalju, drugo srebro, nakon onoga iz Torina prije osam godina u slalomu.

Puno razloga za razočaranje i tugu ima Švicarka Lara Gut, koja je u spustu bila druga, sa zaostatkom od 47 stotinki sekunde za Mancuso, ali je napravila pogrešku u slalomu i ostala bez plasmana.

 ZOI, skijanje, superkombinacija (ž), rezultati:

  1. Höfl-Riesch (Nje) 2:34.62

  2. Hosp (Aut) +0.40

  3. Mancuso (SAD) +0.53

  4. Maze (Slo) +0.63

  5. Gisin (Švi) +1.50