SP u alpskom skijanju
0

Zlato u superveleslalomu za Görgl

Totalsport
Elisabeth Görgl
Elisabeth Görgl
U utorak je u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu započelo Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, a prva utrka na programu je bio superveleslalom skijašica.

Prvu je zlatnu medalju na ovom prvenstvu osvojila iskusna 29-godišnja Austrijanka Elisabeth Görgl, osvojivši tako prvu zlatnu medalju na velikim takmičenjima. Dosad je Görgl imala jednu bronzu sa Svjetskih prvenstava (superkombinacija iz Val d'Iserea prije dvije godine), dok je prošle godine na Olimpijskim igrama u Vancouveru osvojila dvije bronze (veleslalom i spust).

O pobjednici je odlučeno u samo pet stotinki, budući da je takav minijaturni zaostatak imala drugoplasirana Amerikanka Julia Mancuso. Djevojka koja je uvijek u svojoj karijeri ono najbolje od sebe čuvala za utrke na velikim takmičenjima i ovog je puta bila odlična na stazi, a dosadašnjim medaljama (srebru i dvije bronze) je dodala i srebro. Najveći joj je uspjeh zlatna medalja u veleslalomu na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine.

Prve favoritkinje utrke su bile Njemica Maria Riesch i Amerikanka Lindsey Vonn, a samo je prvospomenuta donekle osjetila zadovoljstvo osvajanjem trećeg mjesta. Vonn je, pak, zauzela tek sedmo mjesto, makar je ove sezone dominirala u utrkama superveleslaloma u Svjetskom kupu.

Recimo i da su se dogodila dva pada tokom utrke, lakši Austrijanke Andree Fischbacher (koja je klizila niz stazu stotinjak metara dok je nije zaustavila druga zaštitna ograda uz stazu), te Njemice Gine Stechert, koja je žestoko udarila pri padu u tu istu zaštitnu ogradu.

SP u alpskom skijanju, superveleslalom skijašica:

  1. Elisabeth Görgl (Aut) 1:23.92
  2. Julia Mancuso (SAD) +0.05
  1. Maria Riesch (Njem) +0.21
  2. Lara Gut (Švi) +0.44
  3. Anna Fenninger (Aut) +0.82 ...
  4. Lindsey Vonn (SAD) +0.84 ...