Veliki uspjeh za Amerikanku
0

Vonn peta skijašica u historiji s pobjedama u svih pet disciplina

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pobjedom u veleslalomu u austrijskom Söldenu, na startu nove sezone Svjetskog kupa skijašica, Amerikanka Lindsey Vonn postala je peta skijašica u historiji s pobjedama u svih pet disciplina u Svjetskom kupu.

Za 27-godišnju Amerikanku to je 42. pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu, ali i premijerna u veleslalomu. Bila je četvrta nakon prve vožnje, ali je najbolje odrađenom drugom vožnjom skočila na najvišu stepenicu postolja. Pridružila se društvu skijašice koje su bile pobjednice u svim disciplinama, u kojem se otprije nalaze Austrijanka Petra Kronberger, Šveđanke Pernilla Wiberg i Anja Pärson, te Hrvatica Janica Kostelić.

"Ne mogu vjerovati, ovo je ostvarenje mog sna. Nikada dosada nisam bila ni blizu pobjede u veleslalomu. Znala sam da bi taj dan jednom mogao stići, ali nisam planirala da će se to dogoditi ovdje", rekla je Vonn, koja je dosad samo jednom bila na pobjedničkom postolju u veleslalomu u karijeri.

Sa 42 pobjede je izjednačila učinak Šveđanke Anje Pärson u Svjetskom kupu. Na vječitoj listi su samo tri skijašice njih dvije. To su Austrijanka Annemarie Moser-Pröll sa 62 pobjede, Švicarka Vreni Schneider sa 55 i Austrijanka Renate Götschl sa 46 pobjeda.

"Nisam baš sa puno samopouzdanja stigla na ovu utrku. Naprosto sam želje odraditi dvije što je moguće bolje vožnje, skijati što brže, ali nisam očekivala da ću napraviti nešto posebno", dodala je Vonn.

Aktuelna vlasnica Velikog globusa, Njemica Maria Höfl-Riesch puno je griješila u drugoj vožnji i na kraju zauzela tek 24. mjesto s više od tri sekunde zaostatka za velikom suparnicom i bivšom prijateljicom Vonn.

"Ne treba donositi velike zaključke s obzirom na ovu utrku. Bilo je puno pobjednica u Söldenu koje kasnije u sezoni ne bi imale baš puno pobjeda", rekla je njemačka skijašica.