Skijanje
0

Vanessa Mae proslavila zadnje mjesto u veleslalomu: Sjajno iskustvo!

Totalsport
Vanessa Mae (Foto: EPA)
Vanessa Mae (Foto: EPA)
Svjetski poznata 35-godišnja violinistica Vanessa Mae (35) nastupila je u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju za tajlandsku reprezentaciju pod očevim prezimenom Vanakorn. Osvojila je posljednje, 67. mjesto s 50 sekundi i 10 stotinki zaostatka za pobjednicom, Slovenkom Tinom Maze.

Vanessa Mae je virtuoz na violini, muzičarka čiji su albumi prodani širom svijeta u više od 10 miliona primjeraka. Skijanjem se počela baviti s četiri godine, a s 14 je počela maštati o nastupu na zimskim olimpijskim igrama. Taj san joj se ostvario u Sočiju.

S pripremama za takmičarsko skijanje počela je prije četiri godine. U prvoj veleslalomskoj vožnji u Sočiju zorno je demonstrirala geslo "važno je učestvovati", te je za Tinom Maze zakasnila gotovo 27 sekundi. Svejedno je proslavila ulazak u ciljnu ravninu.

"Bilo je baš zabavno, očekivala sam da ću biti zadnja, ali nastup na Igrama je velika prilika", poručila je slavna violinistica.

U drugoj vožnji se malo popravila, te je imala nešto manji zaostatak za konkurenticama. Svejedno je imala najlošije vrijeme i u drugoj vožnji.

"Bilo je neznatno bolje nego u prvoj vožnji. Bila sam tako nepripremljena za taj osjećaj brzine u prvoj vožnji. Jednostavno nemam potrebu za brzinom u mom tijelu. S mojim ograničenim iskustvom, sretna sam s onime što sam učinila", izjavila je Mae, te dodala:

"Bilo je baš slatko, gužva, dobra atmosfera, ljudi ti viču, 'idemo, Vanessa'. Gotovo sam se željela okrenuti i reći im, 'hvala vam, ljudi'. To je taj olimpijski duh i biti mali dio te priče u ovih nekoliko dana je poseban osjećaj", rekla je Vanessa.