Od Josipa Adžaipa očekujemo puno
55

FOTO / Topao doček za tročlanu delegaciju BiH na Specijalnoj olimpijadi

Klix.ba
Screenshot
Screenshot
Na otvorenju desetih Zimskih olimpijskih igara Specijalne olimpijade u Južnoj Koreji aplauzom je dočekan i takmičar Bosne i Hercegovine, 26-godišnji Josip Adžaip, kojeg su na svečanom defileu sportista pratili trener Ruzmir Mehičić i izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović.

Na ceremoniji otvaranja u gradu Pyeongchangu inspirativno je govorila dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, prisjećajući se decenija koje je provela u kućnom pritvoru. Rekla je da vrlo dobro zna kako je to biti izolovan i isključen iz društva.

"Najvažnije je da nijedan dan nisam gubila nadu da će se stvari promijeniti nabolje... Ipak, mnoge osobe sa intelektualnim poteškoćama nemaju takvu nadu", kazala je Suu Kyi.

Naglasila je da ovi ljudi moraju učestvovati u donošenju odluka i biti aktivni u svojim zajednicama jer je to njihovo pravo.
Ceremoniji otvaranja u dvorani Yongpyeong prisustvovao je i predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak, a među više od 11.000 gledalaca bilo je mnogo istaknutnih sportista, političara i ličnosti iz svijeta kulture. Sa sportistima zemalja učesnika prodefilovali su i nekadašnji košarkaš NBA lige Dikembe Mutombo i predsjednik Svjetske specijalne olimpijade Brady Lum, dok su se videolinkom obratili Nadia Comaneci i Yao Ming.
Foto: AFP
Foto: AFP
Mala, ali vrijedna delegacija Bosne i Hercegovine se nada da će naš takmičar u alpskom skijanju, u disciplini Super G slalom, donijeti svojoj domovini jednu od medalja. Svoju prvu priliku Josip će imati u četvrtak, 31. januara, nakon današnjih procjena sposobnosti.