Skijanje
1

Špijunska afera na ZOI-u: Austrijanci fotografisali opremu Švicaraca

Totalsport
Simon Ammann (Foto: EPA)
Simon Ammann (Foto: EPA)
Vodeći ljudi austrijske reprezentacije u skijaškim skokovima izazvali su skandal na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Prema pisanju više stranih medija, četverostruki olimpijski pobjednik, Švicarac Simon Ammann, požalio se nakon natjecanja na maloj skakaonici kontroloru FIS-a Seppu Gratzeru da je jedan od članova austrijske reprezentacije došao na vrh skakaonice i tamo fotografisao njegovu opremu. Na tom se prostoru smiju nalaziti isključivo skakači, a u Sočiju je posebnu dozvolu, uz pristanak ostalih reprezentacija, dobio i fizioterapeut Thomasa Morgensterna koji je nedavno teško pao, pa mu je još uvijek potreban pomoć prije skokova.

Pokazalo se da je sporni Austrijanac bio Toni Giger, šef razvojnog odjela u nacionalnom savezu. Austrijancima je Ammann trn u oku još od prije četiri godine kada je u Vancouveru osvojio obje pojedinačne zlatne medalje. Iz austrijskog tabora su se tada žalili na njegove nove vezove, ali FIS je odbacio sve prigovore. Očito su se sada Austrijanci uplašili da Ammann opet ima nekog asa u rukavu, pa su se odlučili na špijuniranje.

Nakon što se Švicarac požalio kontroloru FIS-a, iz austrijske su se reprezentacije izvinili, ali nisu time ublažili ljutnju svih ostalih konkurenata.

"Pravila su jasna. Ako ih se svi mogu pridržavati, onda bi trebali i Austrijanci", poručio je šef norveške reprezentacije Alexander Stöckl, a složio se i njemački trener Werner Schuster:

"Ključna je stvar da se poštuje fair-play".

Austrijanci su, inače, na maloj skakaonici ostali bez ijedne medalje. Slavio je Poljak Kamil Stoch, ispred Slovenca Petera Prevca i Norvežanina Andersa Bardala.