SK skijaša-skakača
0

VIDEO / Slovencima historijska pobjeda unatoč padu Petera Prevca

Totalsport
Kranjec, Sinkovec i Tepeš (Foto: AFP)
Kranjec, Sinkovec i Tepeš (Foto: AFP)
Na ekipnom letačkom takmičenju Svjetskog kupa skijaša-skakača u Oberstdorfu, posljednjemu ove sezone, pobijedila je slovenska reprezentacija. Ukupni je pobjednik Austrija.

Slavili su sjajni Slovenci u bavarskim Alpama svoju prvu ekipnu pobjedu u povijesti Svjetskog kupa nakon samo jedne odrađene letačke serije. Uspjeli su u tom fantastičnom postignuću unatoč činjenici da je njihova 19-godišnja dolazeća zvijezda, Peter Prevc, pao pri doskoku.

Skakao je treći po redu i doletio na fantastičnih 225,5 metara, dužinu dana i službeno novi rekord skakaonice. Na njegovu žalost, mladi je Slovenac ipak malo precijenio vlastite mogućnosti. Izgubio je pri doskoku kontrolu, noge su otišle široko i prilično je teško pao čak pritom slomivši jednu skiju. Ono što je za njega pogubnije, zaradio je napuknuće ključne kosti i iščašio rame, tako da je moguće za njega sezona završena.

Unatoč tome što su s njegovim skokom bodovno izgubili pred dotad vodećim Austrijancima, u posljednoj je seriji prva slovenska perjanica Robert Kranjec skočio 209 metara, da bi nakon njega za Austrijance Gregor Schlierenzauer skočio tek jadnih 170 metara. Donijelo je to Slovencima prvu pobjedu ikad u ekipnim takmičenjima Svjetskog kupa uza samo 0,7 bodova prednosti.

Sjajan je za Slovence bio i Jurij Tepeš koji je skočio lični letački rekord: 218 metara!

Treće mjesto pripalo je Norvežanima, dok su se Austrijanci svejedno okitili naslovom ekipnih pobjednika u Svjetskom kupu zahvaljujući rezultatima s četiriju od pet predviđenih takmičenja nacionalnih timova. Jednom su pobijedili, dva su puta bili drugi i jednom šesti. Zaradili su time nagradu od 100.000 eura.

 

Svjetski kup skijaša-skakača, Oberstdorf, letovi, ekipno takmičenje:

  1. Slovenija 732,5 bodova
  2. Austrija 731,8
  3. Norveška 715,9
  4. Njemačka 702,4...

Konačni redoslijed u Svjetskom kupu:

  1. Austrija 3055,9 bodova
  1. Norveška 3030,0
  2. Slovenija 2994,9
  3. Njemačka 2966,0...