Maria Riesch
0

"Skijaška sezona je postala brutalna"

Totalsport
Maria Riesch
Maria Riesch
Ponajbolja svjetska skijašica, uskoro 26-godišnja Njemica Maria Riesch, izjavila je da pretrpani raspored utrka u Svjetskom kupu nije ljudski.

"Ukoliko se pokušavate takmičiti u svim disciplinama, skijaška sezona jednostavno vam ispadne prezahtjevna", izjavila je za Sport Bild dvostruka zlatna olimpijka iz Vancouvera ove godine.

"Ovako gust raspored brutalan je za skijaše i skijašice, što se osjeti pogotovo na koncu sezone. Tokom ove sezone svemu treba pridodati još šest takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Garmisch-Partenkirchenu. Teret je golem, stalno smo na putu i na stazi. Tjera nas se do krajnjih granica. Rizik za povrede neprestano raste uz toliko mnogo utrka i uz toliku dugotrajnu sezonu", konstatirala je Riesch, vlasnica dvaju Malih kristalnih globusa u slalomu, te jednog u superveleslalomu, uoči subotnjega slalomskog nastupa u finskom Leviju.

Poduprla je pritom ideju da se suzi trosedmična pauza između otvaranja sezone i Söldenu i Levija, te napuni drugim utrkama, što bi dovelo do znatno ranijeg završetka sezone.

"Mislim da je to odlična ideja koja bi nam uveliko pomogla pri regeneraciji između dviju sezona."