Skijanje
7

Skijaši testirali odijela sa "zračnim jastukom"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Na prvom treningu spusta u talijanskoj Val Gardeni, koji je održan u srijedu, skijaši su testirali nova zaštitna odijela sa zaštitnim "zračnim jastukom".

Mišljenja o "D-air" sistemu zaštite bila su oprečna.

"Pokreti su izrazito limitirini, a pritisku su najviše izložena ramena", izjavio je 32-godišnji talijanski reprezentativac Werner Heel, koji je ne vjeruje da će ovaj sistem u skorašnje vrijeme koristiti na utrkama te dodao da je osjećaj neudobnosti vjerovatno pojačan time što postojeća odijela nisu prilagođena novom zaštitnom sistemu.

"Meni je sve idealno pristajalo. Ovaj je 'jastuk' vrlo značajna stvar", rekao je Austrijanac Hannes Reichelt koji u svojoj biografiji ima pobjedu iz Kitzbuehela.

Aktuelni olimpijski pobjednik Matthias Mayer izrazio je nadu kako će se "D-air" sistem uskoro naći u široj primjeni. Međunarodna skijaška federacija (FIS) od januara 2015. dopustit će primjenu ovog sistema na utrkama Svjetskog kupa.

Norvežanin Kjetil Jansrud je projekt nazvao "vrlo zanimljivim" ističući da je šira primjena zaštitnih odijela neizbježna.

"Imate dva scenarija. Može se dogoditi da će netko noseći 'zračni jastuk' doživjeti težak pad i izbjeći teže povrede, pa će ga onda svi početi nositi. Druga mogućnost je da se neko bez 'zračnog jastuka' teže povrijedi, pa će ga opet svi početi nositi", zaključio je Jansrud.