ZOI, veleslalom
0

Rebensburg osvojila zlato, Novaković 41., Klepić 52.

Totalsport
Viktoria Rebensburg (Foto: AP)
Viktoria Rebensburg (Foto: AP)
Dvadesetogodišnja njemačka skijašica Viktoria Rebensburg osvojila je zlatnu medalju u disciplini veleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Bosanskohercegovačke predstavnica Žana Novaković, zauzela je 41. mjesto sa zaostatkom 13,68 sekindi, dok je bh. predstavnica Maja Klepić bila 52. zaostavši iza Rebensburgove 23,23 sekunde.

Najbolji je to rezultat mlade skijašice, kojoj su najjače discipline veleslalom i super-veleslalom, u karijeri započetoj 2006. godine.

Podsjetimo da je utrka veleslaloma započela u srijedu prvom vožnjom koju je najbolje odradila Austrijanka Elisabeth Görgl (1:15.12), a u kojoj je Rebensburg držala sedmo mjesto s 0.35 sekundi sporijim vremenom. Gusta magla odgodila je drugu veleslalomsku vožnju skijašica za četvrtak, a priliku je na najbolji mogući način prigrlila djevojka iz Kreutha.

Görgl je na kraju zauzela treće mjesto i propustila postati prva Austrijanka zlatom ovjenačana na Igrama kada su u pitanju veleslalomske utrke. Na višu stepenicu pobjedničkog postolja ispred nje još se ugurala slovenska predstavnica Tina Maze, koja je tako srebru iz superveleslaloma pridodalo još jedno drugo mjesto na Igrama. U srijedu je Maze ostvarila peto vrijeme utrke.

Amerikanka Lindsey Vonn izletjela je već u prvoj vožnji.

Vrijeme pobjednice iznosilo je 2:27.11, Maze je bila sporija za 0.04, a Görgl za 0.14 sekundi.

ZOI, veleslalom, skijašice:

  1. Viktoria Rebensburg (Njem) 2:27.11
  2. Tina Maze (Slo) +0.04
  3. Elisabeth Görgl (Aut) +0.14
  4. Fabienne Suter (Švi) +0.41
  5. Kathrin Zettel (Aut) +0.42